UEFA’s kujoner

Der har været en del skriblerier og bekymringer om racisme og racistiske tilråb før det her EM. Det engelske TV program “Panorama” viste blandt andet optagelser af fans under en kamp i den polske liga der Sieg Heil’ede, mens det lokale politi bare stod og så på. Det blev ikke bedre af at den lokale politichef efter kampen prøvede at bortforklare det med at det skam ikke var en nazi-salut, men at fansene bare vinkede til fans af modstanderholdet.

Andre optagelser viste udenlandske fans der blev voldeligt overfaldet i Ukraine og fik Sol Campbell til at advare engelske fans mod at tage til EM fordi “i værste fald kommer du hjem i en kiste”. Jermaine Defoe forklarede at ingen i hans familie følte sig trygge nok til at tage med og Mario Balotelli gjorde det klart at hvis han hørte nogen racistiske tilråb fra tilskuerpladserne, så ville han forlade banen. Faktisk skulle vi ikke engang i gang med EM før det første skammelige indslag meldte sig på banen, allerede dagen før åbningskampen var der små 200 tilskuere til en åben træning hos Holland der råbte abelyde efter nogle af de hollandske spillere.

Så hvilken af de ovenstående ting valgte UEFA så at slå ned på? Ikke abelydene, bevares. Først var de meget hurtige til at hoppe med på den lokale forklaring om at det skam ikke var racistisk, det var en protest over at Krakow ikke var blevet valgt til EM spillested. Da det så stod klart at der ikke var nogen der købte den valgte UEFA at anerkende at der blev råbt men ellers nægte at undersøge sagen nærmere.

Næh, det som UEFA med det samme slog ned på, det var naturligvis Mario Balotellis trussel om at forlade banen. Enhver spiller der reagerer på racistiske tilråb ved at forlade banen skal straffes med et gult kort og eventuel udelukkelse fra turneringen. Det er dommerne der skal vurdere om der er blevet råbt noget racistisk og dommerne har også fået magten til at stoppe kampe hvis de oplever racisme fra tilskuerpladserne.

Men hvilken dommer har dog lyst til at blive kendt som ham der stoppede en EM kamp? De kunne lige så godt have givet ham en pistol og sagt at han godt må skyde den her yndige lille hundehvalp i hovedet, hvis han finder det nødvendigt. Det kommer jo aldrig til at ske. UEFA’s holdning virker desværre til at være nogenlunde den samme som FIFA’s. Hvis man bliver udsat for racisme, så skal man enten holde kæft med det eller også skal man straffes for det.

Og det er kujonagtigt.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *