Uden frygt for forandring

Det er marts 2015.

Med 18 kampe spillet gik Lyngby på vinterpause som nummer et i Bet25 Ligaen. Med seks points afstand til nummer tre og fire var de favorit til at rykke op i Superligaen. Det var efteråret 2014. I foråret 2015 henter Lyngby kun tre sejre på femten kampe og ender som nummer tre i ligaen, 10 point efter AGF på 2. pladsen og 14 efter Viborg på 1. pladsen. Det koster det ikke overraskende træner Jack Majgaard jobbet, et job han overtog efter at Johan Lange forlod klubben og tog tilbage til FC København.

I Strømsgodset havde Ronny Deila ført holdet til et norsk mesterskab og tiltrukket interesse fra skotske Celtic. Da han tog jobbet i Skotland havde Strømsgodset allerede deres næste cheftræner på plads. Danske David Nielsen har stoppet karrieren som spiller og bygget en ny som træner i Norge. Året før blev han hentet ind som assistent for Deila og nu var han klar til at overtage jobbet. Efter et år måtte han og Strømsgodset dog gå hver til sit efter en frustrerende start på 2015 sæsonen.

David Nielsen havde haft en tumultarisk karriere som spiller. En farverig personlighed der var kendt i sin tid i FC København lige så meget for sine vilde hårfarver som for hans mål, inklusive et mindeværdigt sejrsmål mod Brøndby der vandt undertegnede tre liter cola i et skolevæddemål. I 2008 udkom selvbiografien “Sorte Svin”, en tell-all bog der afslørede hvordan han bevist havde prøvet at tabe en kamp som AaB-spiller der ville sende holdet i UEFA Cuppen ved et nederlag, hvordan han havde slået Allan Gaarde i gulvet til træning og utallige historier om dyre fester og dumme beslutninger. På mange måder var det ment som en afsked til fodboldverdenen og fordi David Nielsen altid har spillet efter sine egne regler kom den mens han stadig var aktiv i OB. Ikke lang tid efter bogen udkom blev Nielsen udlejet til norske Strømsgodset, klubben han senere skulle komme til at træne, og senere blev det til et skifte til Brann i Bergen.

Du havde lige skrevet en kontroversiel bog, kom du lidt længere væk fra den i Norge?

David Nielsen: Nej, jeg havde ikke behov for at komme væk fra den.

Behov eller ej, Norge blev hvor David Nielsen tilbragte de sidste år af sin aktive karriere og det blev også stedet hvor han startede sin trænerkarriere. Efter han stoppede i Brann fik David Nielsen sit første trænerjob som assistent for den lokale Bergen-klub Løv-Ham i den norske 1. division og senere sit første cheftrænerjob for en anden Bergen-klub, Nest-Sotra som lå til nedrykning fra 2. division da han overtog og lå i 1. division da han forlod den igen.

Hvordan var det at stå på sidelinjen som cheftræner for første gang?

DN: Det var jo fedt og spændende. Jeg vidste at det var det jeg gerne ville. Der var selvfølgelig nogle forventninger og nogle krav men jeg var ikke i tvivl om at det var det jeg gerne ville.

Succes i Nest-Sotra førte tilbage til Strømsgodset og succes i Strømsgodset førte Ronny Deila til Celtic og David Nielsen til cheftrænerjobbet. Men efter kun et år blev det til en skilsmisse mellem klub og træner, en rigtig god skilsmisse ifølge David Nielsen selv, men en der bundede i at Nielsen ikke følte han havde nok råderum til at ændre på kulturen i Strømsgodset mens Strømsgodset ikke mente at man havde fået nok ud af de ændringer som var blevet foretaget. Tre sejre og en målscore på -5 i de første ti kampe af 2015 sæsonen blev det sidste strå for klubben fra Drammen, små 40 kilometre fra Oslo.

DN: Mine styrker som træner handler om at jeg skal have den frihed til at skabe min egen kultur og i Strømdsgodset der var kulturen allerede sat, alle stenene var allerede sat og jeg skulle egentlig bare videreføre det der var skabt. Der er jeg ikke bedst og der er jeg ikke stærkest, jeg vil gerne skabe en kultur og skabe det miljø som skal til for at spille min fodbold. Det var ikke muligt der, så det var egentlig en erkendelse fra begge sider af at der var ingen grund til at lave en masse ændringer.

(...)

DN: Så det blev en rigtig god skilsmisse hvor begge parter var enige om at det var bedst at lade vejene skilles.

Så i marts 2015 endte David Nielsen med at være ledig på trænermarkedet og Lyngby ledte efter en cheftræner. En lille måned senere skete så det nogle så som helt naturligt.

Med 19 kampe spillet går Lyngby på vinterpause som nummer et i Bet25 Ligaen. Med 11 points afstand til nummer fire er de favorit til at rykke op i Superligaen. Og modsat tiden i Strømsgodset er det i Lyngby helt hængt op på David Nielsen.

DN: Strømsgodset var ikke villig til at smide alt det de havde skabt ud for at jeg skulle få lov til at sætte min egen kultur.

Men det har du så fået lov til her i Lyngby?

DN: 100%.

Det er David Nielsen fodbold vi ser her i Lyngby?

DN: Det er det 100%.

Samtidig med at David Nielsen har succes som træner i Lyngby er han slået igennem som ekspert både på TV og i andre medier. En kontant stil med fornuftige pointer og logik bag udtalelserne giver point i et dansk mediebillede hvor bare to af de tre er en sjældenhed.

Men hvor ligger fremtiden så for David Nielsen som træner? Spørger man manden selv siger han Lyngby, men specielt her på siden ville det jo være interessant at se på om han måske skulle kunne gøre sig i FC København engang i fremtiden.

Jeg tvivler. Ikke fordi han ikke har udstrålingen til det, han er nok en af de få trænere i dansk fodbold som jeg personligt kunne se overtage et omklædningsrum efter Ståle Solbakken uden at der gik Roland Nilsson i det. Generelt vil jeg anbefale alle at prøve at følge David Nielsen under en Lyngby-kamp, det er en oplevelse. Mod slutningen af Vejle kampen vendte han sig om med et blik i øjnene der gjorde at jeg trak mig tilbage i sæddet og jeg sad to rækker bag udskiftningsbænken. At han ville kunne holde styr på omklædningsrummet er jeg rimelig sikker på.

Hvordan ville træneren David Nielsen have håndteret spilleren David Nielsen?

DN: Som så mange andre. Sørg for at der er en god dialog og der er respekt til den spiller. Jeg var jo som spiller en der altid gav 100% men også var en spiller som hele tiden var ude på kanten og det havde jeg nok forsøgt at se om jeg kunne komme ind og balancere det.

Er det noget af det sværeste, at se en spiller som er på kanten i en kampsituation og ikke kunne gøre noget ved det fra trænersiden?

DN: Nej. Eller jo, det er selvfølgelig også svært, men samtidig skal man også i hverdagen bygge spilleren op til at vide hvordan skal agere.

Men det samme der gjorde at opholdet i topklubben Strømsgodset havde et så uheldigt udfald, uanset David Nielsens egen opfattelse af bruddet, gør det svært at se ham i en dansk topklub. Jeg tror fuldt og holdent på ham når han siger at han er nødt til at kunne skabe sin egen kultur i en klub for at være succesfuld, ikke fordi at David Nielsen har en bedre kultur end den som diverse klubber nu har men fordi han ikke kan fungere optimalt uden den frihed. Den udvikling han har været igennem handler mere om hvilket spil han spiller end hvilke regler han følger, han har altid spillet bedst efter egne regler og det fortsætter som træner.

Og det kunne de ikke acceptere i Strømsgodset, ligesom de ikke ville kunne acceptere det i FC København, i Brøndby, eller, helt afgjort ikke, i FC Midtjylland. Og næppe heller i klubber som FCN, AaB eller SønderjyskE for den sags skyld. At David Nielsen er landet i Lyngby efter en periode hvor alt gik galt for dem har været perfekt for ham, både med det niveau han kan etablere sig på i Danmark efter turen til Norge men så sandelig også i forhold til hvor meget klubben har været villig til at betro ham med. Skal man forestille sig en større klub end Lyngby binde sig an med 100% David Nielsen fodbold, så skal han næsten ende i samme situation som Kent Nielsen gjorde det med OB. En tidligere storklub med et identitets-problem.

Men i virkeligheden skal man måske hellere kigge på et andet hold der lige har fået ny træner. En nordmand endda. Et tidligere storhold der har et identitets-problem og måske i virkeligheden allerhelst vil af med sin kultur. Jeg ønsker David Nielsen alt muligt held, også selvom det er Lyngby, fordi han er en spændende personlighed og en perspektivrig træner. Og når Åge Hareides kontrakt udløber, måske den næste danske landstræner? Han har selv udtalt at det er op til ham selv om han bliver landstræner. Det passer ikke helt, det er i høj grad op til hvad Det Nye DBU vil med landsholdet. Men han ville ikke være et dårligt valg.

Bare spørg ham den farlige angriber med det spraglede hår.

Hvad ville spilleren David Nielsen have ment om træneren David Nielsen?

DN: Han ville have elsket ham.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *