I rygtemøllens stride strøm

    Efter et sommervindue sidste år hvor der blev brugt over 120 millioner kroner på truppen og et vintervindue hvor transferbudgettet bestod af flaskepant og hvad man nu fandt i fællessofaen ude på 10’eren, så er det forståeligt hvis man var lidt nervøs for at de der 30% ekstra i spillerbudgettet allerede var brugt op og at sommerens vindue ville blive lidt mindre ekseptionelt end man havde håbet.

Men for at låne lidt fra en gammel reklame, så kom der en delårsrapport på bordet og pludselig blev rygtemøllen meget bedre. Sikkert er det at der skal hentes spillere til sommer og nu ser det ud til at transferbudgettet har fået endnu et nøk i vejret og straks vrimler det frem med historier, rygter, påstande og ideer. Så giver vel kun mening at kigge lidt på dem?

    Der har været lidt delte meninger om det rygte som både EkstraBladets Michael Qureshi og BTs Søren Sorgenfri har skrevet om, højrebacken Peter Ankersen til FCK fra RB Salzburg, muligvis på en lejeaftale. Der er dem der mener at det er et oplagt transfer hvis Ankersen og Salzburg begge er enige om at Ankersen må videre og så dem der mener at det ikke giver mening at hente endnu en højreback til klubben og at det enten må være som højrefløj man kigger på Ankersen eller at hele historien er en and.

Jeg tilhører den første gruppe. Jeg er en af dem der mener at det største offensive problem i FC København ikke er angriberne men kanterne, både backs og fløje. Efter et halvt år med en Pierre Bengtsson der led af metaltræthed så har Ludwig Augustinsson virkelig givet vores venstreside et løft, selv når det er den tomme skal af Rurik Gislason der spiller på fløjen derude. Det samme kan man ikke sige at Tom Høgli har gjort i modsatte side, hvor flink en mand han end er uden for banen. Det offensive spil har aldrig været Høglis største force og selv i kampe hvor han får masser af plads at løbe på er han oftest tilbøjelig til at tage sin position tre-fire meter bag hvor det bliver rigtigt farligt og spilleren der har vendt med bolden og nu gerne vil smide den dybt i højreside skal lige holde på den i fem, ti sekunder før det går op for Høgli at det er nu han skal være offensivt indstillet.

Nu ved jeg der sidder folk der mener at jeg negligerer hans værdi i det defensive spil og det er sandt at han er en rigtig solid forsvarsspiller, specielt i duelspillet. Jeg er personlig ikke altid glad for hans måde at positionere sig når han ikke er mand-mand, jeg synes alt for ofte at han stiller sig for langt ind i banen og ikke orienterer sig nok mod den fløjspiller han har ansvaret for. Men mere end det, så er han ganske enkelt for dårlig offensivt til at det ophæves af hans gode defensiv. Angrebsspillet over højre side bliver forsinket for meget og udført med for lav kvalitet til at man kan fortsætte med ham som fast mand på backen. Han er en fremragende spiller at have til de europæiske kampe, men ikke mod SønderjyskE eller FC Vestsjælland.

Så har vi Christoffer Remmer, det unge talent der har vist gode offensive takter efter han kom tilbage fra sin længere skadespause, ihvertfald i de kampe hvor han har fået lov til at spille back istedet for central midt. Hvad med Remmer, siger folk, skal vi ikke hellere satse på ham end på Peter Ankersen? Og han er virkelig et talent på backen, Remmer, absolut. Men han er stadig ikke på det niveau som Peter Ankersen viste i hans tid i Esbjerg. Og vi ved reelt ikke om han vil være i stand til at nå det niveau eller om han bare kan holde sit nuværende niveau hvis han pludselig skal være fast mand og spille mellem 30 og 40 kampe på en sæson. Det ville på en sæson være flere kampe end han har spillet i de sidste tre sæsoner tilsammen. Kan det mentale holde til det? Kan fysikken? Det ville være et sats, selvom han helt sikkert har vist nok til at jeg ville være villig til at tage det sats hvis det ikke lige var Peter Ankersen der bankede på.

Det skal med, jeg ser ikke højreback som en position vi død og pine skal ud og forstærke os på. Det er lidt en »gratis omgang« med Peter Ankersen, forstået på den måde at hvis det ikke lykkes med ham, jamen så kører vi videre med hvad vi har. Vi skal ikke ud i plan B eller næste navn på listen. Men kan man finde en en løsning som passer alle parter, så er Peter Ankersen i mine øjne en no-brainer af en forstærkning, en spiller som fra dag et ville gå ind og gøres vores offensiv bedre.

Hvorfor? Fordi han er løbestærk, han er hurtig, han er villig til at udfordre begge veje rundt og han kan lægge et enormt pres på modstanderholdet med sin angrebsivrighed. Samtidig sparker han hårdt og præcist og er i stand til at afslutte med kompetent med venstre, hvilket igen giver ham mulighed for også at true ind i banen. Og så har han præcis det som Ståle i flere omgange har efterspurgt. EkstraBladet kalder ham Ståles ønskespiller og jeg vil vædde på at det i høj grad er fordi han har den indstilling som Ståle vil se i flere spillere og den indstilling som hverken Høgli eller Remmer har. Peter Ankersen vil score mål. Peter Ankersen ser det som en del af hans ansvar at score mål. Hvilket er noget vi ikke har set i en højreback siden Zdenek Pospech og skal jeg umiddelbart pege på en sammenligning til den mulige backduo Augustinsson/Ankersen, så ville det netop være Wendt/Pospech.

Jeg tror og håber på Peter Ankersen, jeg synes det er et indlysende transfermål der ville betyde meget for vores offensive spil.

    Det bliver ikke alle sammen lige så lange passager som det blev om Peter Ankersen. For eksempel har jeg ikke set det store til den svenske midterforsvarer Filip Helander, bortset fra de par Malmö kampe i Champions League som man nu ikke kunne komme uden om. Han er høj, venstrebenet og efter alt at dømme, ganske god. Den norske avis VG har ham på deres årlige bud på et nordisk landshold ved siden af Simon Kjær og altså blandt andet foran alle tre af vores nuværende midterforsvarere. I Malmö er han så småt røget af holdet, ikke fordi han ikke er god nok men fordi han har kontraktudløb til vinter og allerede har fået lov til at forlade klubben til sommer og Malmö vil derfor gerne spille deres nye forsvar sammen. Det er ikke sikkert at Malmö ville være alt for glade for at miste en spiller til FC København, men med kontraktudløb til vinter kan FCK skrive kontrakt med Helander uden om Malmö og så forhandle med dem om et sommertransfer, endda i en situation hvor Malmö reelt intet har at vinde på at sætte hårdt mod hårdt i forhandlingerne.

Så langt, så godt, men er han så ikke for god til FCK? Ikke at det skal stoppe os, vi elsker jo at signe specielt midterforsvarere der er »for gode til FCK«, et skudsmål som både Daniel Amartey og Brede Hangeland fik med på vejen. Men interesse må der også være fra andre klubber i større ligaer end den danske. Panathinaikos har blandt andet været inde i billedet og vildt overraskende er det næppe hvis konkurrencen ender med at blive ganske hård om den unge svensker. Har vi så en chance? Så skal det være for sikkerhedens skyld, samme grund som Ludwig Augustinsson valgte os. Det er næppe gået Helanders næse helt forbi at ikke alle Allsvenskan eksportvarer klarer turen lige godt. Bare i Malmö har han set spillere som Guillermo Molins og Agon Mehmeti gå fra at være store stjerner i Malmö til at sidde på bænken i udlandet og nu endt tilbage i Malmö. Eller værre, han har set Erik Friberg og Daniel Larsson tage til henholdsvis Bologna og Valladolid og begge er nu endt i Esbjerg. Også en spiller som Jiloan Hamad sidder nu fast i udlandet og Pontus Jansson, Helanders tidligere makker i forsvaret, sidder på bænken i Torino. Ideen om at kunne tage til udlandet, blive udlandsprofessionel og samtidig være inden for køreafstand af familie og venner? Det kan sagtens være at det trækker mere end for eksempel en tur til Panathinaikos og den græske liga. Ikke mindst hvis han spørger spillere som Mattias Bjärsmyr eller Emir Bajrami der begge har haft mindre heldige ophold i netop Panathinaikos og nu begge er tilbage i den svenske liga.

Sikkert er det ihvertfald at hvis man kan hente en spiller som Helander i en så fordelagtig transfersituation, så skal man prøve. Efter en alt andet en overbevisende første sæson for Pelle Nilsson og en Mikael Antonsson der rammer de 34 om et par uger, samt et fortsat tvivlsomt skadesforløb for Kris Stadsgaard, så er der absolut plads til en spiller som Helander i truppen. Spørgsmålet er så om der også er det i lønbudgettet og generelt må Helander tænkes som lidt samme situation som Ankersen, en ekstra appelsin i turbanen hvis det lykkedes men ikke nødvendigvis en plads hvor vi skal være aktive på markedet hvis det glipper.

    Det skulle da lige være hvis en anden appelsin faldt ned istedet. Andreas Bjelland ser snart ud til at være fortid hos økonomisk trængte Twente. Umiddelbart ligner han et lige så godt match som Helander, venstrebenet midterforsvarer på landsholdsniveau, men både skadesproblemer og de estimerede to millioner Euro Twente eftersigende sigter efter gør at Bjelland ikke er lige så oplagt som den unge svensker. Han vil uden tvivl blive nævnt i forbindelse med FCK, men jeg tror ikke på den.

    På den centrale midt har jeg allerede skrevet en del om William Kvist, hvorpå han gik ud i pressen og fortalte at han stadig mente han havde fem år mere på topplan og at han gerne ville spille mere Premier League. Det er umiddelbart mere end svært at forestille sig en Premier League klub der ville binde sig an med en spiller der havde svært ved at spille sig på holdet hos Championship nedrykkerne Wigan og lige så svært er det for mig at forestille sig FC København være interesseret i en 35-årig William Kvist, så på et par dage gik vi fra at Kvist til FCK som et oplagt transfer fra alle sider til at William Kvist nok desværre har spillet sin sidste kamp for FCK. Desværre ikke mindst fordi det netop lå lige til højrebenet, men forhåbentlig finder Kvist sig en klub hvor han kan få karrieren på ret køl igen.

    Bortset fra Kvist, så tvivler jeg på at vi kigger på den centrale midtbane medmindre der kommer et pludseligt salg og Ståles udtalelser om det tyder da også på at man vil holde på den unge stamme man har bygget op efterhånden. Skulle der alligevel komme et overraskende godt bud på en spiller som Thomas Delaney eller et bud i Cornelius-klassen på Amartey, så ville jeg ikke blive overrasket hvis klubben og Jesper Jansson holdt øje med hvordan situationen ser ud for sydafrikanske May Mahlangu i tyrkiske Konyaspor. Mahlangu var i tiden hos Helsingborgs IF en af de bedste midtbanespillere i ligaen og netop en type som kunne noget frem af banen. Samtidig kan man i bedste Atiba Hutchinson-stil lægge ham ud på en kant hvis det bliver nødvendigt og efter et par et-årige kontrakter hos IFK Göteborg og Konyaspor ville han næppe være den helt store byrde på budgettet.

    Når det kommer til højrekanten, så må man allerførst kigge på det mest oplagte navn. Den tidligere AaBer som nu sidder udenfor i Twente, Kasper Kusk. Kusk ville være en »omvendt fløj«, en venstrebenet spiller der fra højresiden trækker ind i banen og truer mod mål samtidig med at han åbner op for en offensiv back. I tiden i AaB var Kusk både målfarlig og målskabende med et fint flow med bolden og et godt blik for spillet. Han er typemæssigt en spiller der ville gå direkte ind på holdet og gøre det bedre. Specielt med den kontrollerende men defensive centrale midtbane ville en spiller som Kusk bidrage med noget offensivt henover midten, i samme stil som Nicolai Jørgensen gjorde det dengang han stadig var kant.

Hvad er argumentet imod? For det første, hvem ved egentlig hvor god Kasper Kusk er nu? Nicklas Helenius kom hjem til AaB efter et år hos Aston Villa og virkede meget langt fra fordums styrke. Nu havde Helenius en meget hård tid rent mentalt hos Villa og det er ikke så overraskende at sådan noget både sætter sig i en spiller og er svært at ryste af sig, men hvordan har Kasper Kusk reageret på sin deroute? Og generelt, hvor svært vil han have ved at være god på et hold der ikke nødvendigvis allerede er det? Hans gennembrud i AaB kom i en sæson hvor alt lykkedes og det er altid nemmere at være god når det går godt.

For det andet, er han reelt det klubben mangler? Kasper Kusk er, eller var, en rigtig god boldspiller men hvor meget af den X-faktor som Ståle har efterlyst har han i sig? Er han typen der gør det overraskende eller er han typen som gør det forventede, bare rigtig, rigtig godt? Han vil næsten uden tvivl gøre os til et bedre hold, men vil han »kun« gøre os bedre til at gøre det vi allerede gør?

Og tredje og sidst, vil han overhovedet til FCK? Ikke bare er der hård konkurrence fra FCM, Brøndby og eftersigende også OB, men AaB har også vist interesse i deres »fortabte søn« og det kan sagtens vise sig svært at hamle op med de velkendte omgivelser i det jyske. AaBs økonomi er godt nok stadig presset, men for nylig udtalte en anden hjemvendt AaB-dreng, Nicklas Helenius, at førsteprioriteten til sommer var et transfer til en dansk klub efter leje-aftalen med AaB er ovre. At han præciserede dansk fodbold over AaB specifikt kunne godt få en til at lege med tanken om at AaB har fortalt Helenius at de kun har råd til at gå efter en af ham og Kusk og at valget er faldet på Kusk.

Alt det til trods, så er Kusk stadig favoritten til pladsen på højrekanten og specielt hvis man samtidig lander Peter Ankersen til højrebacken, så kan jeg sagtens se de to blive et farligt makkerpar der virkelig kan genoplive fløjen.

    Det andet oplagte navn på listen er OBs Rasmus Falk, en spiller som efterhånden må have udtjent sin værnepligt i det fynske og også en spiller der både har fortjent og har behov for at komme til et højere niveau end de sørgelige rester af OB. Hans statistik er ikke på højde med Kasper Kusks tid i AaB, men hvor Kusk havde muligheden for at være god med de gode, så har Rasmus Falk været nødt til at være god med Darko Bodul og Mikkel Kirkeskov.

Han har så været god. Hvor problemet med Kusk måske ville være mangel på X-faktor, så er Rasmus Falk netop typen man kan forvente gøre det uventede. Foruden de hurtige fødder har han også et rigtigt godt blik for de der små stikninger i feltet eller til en fremstormende back. Under Troels Bech var han fast højrefløj i en 4-4-2, selvom overraskende mange mennesker jeg har talt med var overbevist om at han kun har spillet hængende angriber eller 4-3-3 fløj. Han er faktisk overraskende god til at tage de defensive løb ude på kanten og specielt i presspillet er han ekstrem villig til at tage de der ekstra meter der skal til.

Problemet er at han ikke har scoret nok for OB. Og han har ikke skabt nok mål for OB. Selv når man tager højde for forskellen mellem et AaB hold der vandt det danske mesterskab og et OB hold der blev nummer otte i ligaen, så var Kasper Kusk simpelthen en større andel af AaBs mål end Rasmus Falk var det for OB. Hvis Falk skal gøre en rigtig forskel hos FCK, så skal han tage det næste skridt i sin udvikling, men kan han det?

Omvendt kan man sige, tager han det næste skridt et andet sted end hos FCK, så er han også endegyldigt tabt for FCK. Med et år tilbage på kontrakten er det uanset nu han skal videre hvis OB skal tjene penge på ham. Jeg så ham meget gerne i FCK, det skal jeg ærligt indrømme, jeg er en fan. Det er svært at vælge ham over en Kasper Kusk i mesterskabsform, men hvis han ikke er det eller hvis AaB trækker for meget i ham, så ville jeg været ovenud tilfreds med Rasmus Falk i den hvide trøje.

    Når vi nu er i OB, så bliver jeg næsten nødt til også at nævne Emil Larsen. Han har ikke været imponerende i denne sæson. Han har været ganske forfærdelig, faktisk. Men vi ved alle at han er bedre end det og samtidig ville han være en rigtig billig løsning der kunne dække begge kanter. Jeg tror ikke på at klubben ville hente ham som den store satsning på kanten, men som supplement til en Kusk eller Falk, eventuelt som erstatning for Rurik Gislason, der ville Emil Larsen måske være værd at tage en chance på.

Selvom jeg indrømmer det ikke lugter af dansk mesterskab sådan at skumme fløden hos OBs nedrykningskandidater.

    En mere oplagt spiller at nævne som også er meget alsidig og kan dække det meste af midtbanen ville så være Nicolaj Thomsen der også slog igennem i AaBs mesterskabssæson. Han har ikke vist helt det samme niveau efterfølgende og har været lidt ramt af skader, men han er en teknisk velfunderet midtbanespiller der af flere er blevet betegnet som typemæssigt en spiller der ville passe godt ind hos FCK.

Men han er næppe billig, kontrakten med AaB løber til udgangen af 2016, han vil selv til udlandet, hans styrker ligger lidt ligesom Kusk mere i holdspillet end det individuelle og så gør han det bedst i venstresiden hvor han kan trække ind i banen. Som højrekant ville hans manglende fart gøre det svært at udfordre mod baglinjen mens det vil være mindre naturligt for ham at trække ind i banen til det svagere venstreben. Med Verbic allerede landet er rollen som talentfuld ung venstrekant besat og så tror jeg ikke at Thomsen bliver set som løsningen på vores højrekant.

    Men med den økonomiske udmelding der kom fra PS&Es side, så bliver jeg også nødt til at nævne den frække løsning til højrekanten, Uffe Bech fra FC Nordsjælland. Et transfer til Mainz blev aldrig til noget og bliver nu næppe til noget. FC Midtjylland var ude efter ham da Igboun var i kinesisk søgelys men det blev ikke til noget. Nu er der ikke længere et oplagt sted for ham at lande i udlandet og efter et skadesforløb har han brugt det meste af forårssæsonen på at prøve at finde tilbage til sit tidligere niveau. Alt i alt åbner det døren på klem for et talent som egentlig var uden for rækkevidde. En spiller som kan stort set det hele, hurtig, udfordrende, teknisk stærk, målfarlig, godt blik for spillet, en spiller som ligesom Kusk kan starte på højrekanten og udfordre indover midten, endda i høj fart med bolden på fødderne. En utrolig irriterende spiller at spille overfor, det tror jeg en del FCK fans kan skrive under på, men samtidig en spiller som alle gerne vil have på eget hold.

Han ville næppe være billig, han vil på nuværende tidspunkt måske ikke engang være interesseret hvis der er bud fra udlandet og der er altid det gamle spøgelse i FCK når det kommer til en spiller som skabte sit navn i et 4-3-3 system, kan han omstille sig til en 4-4-2 hvor han også skal arbejde baglæns? Men vi taler altså om en 21-årig dansk landsholdsspiller der kan dække begge kanter og pladsen som hængende angriber, som efter danske forhold allerede er blandt de bedste i ligaen og næsten kun kan blive bedre. Jeg tvivler på den, men jeg kan godt lide ideen.

    I angrebet er der stort set kun et navn. Nicklas Bendtner. Et navn der snart er ligeså forventet som det er urealistisk. Selvfølgelig skal Nicklas Bendtner ikke rende rundt og spille i den danske liga. Alligevel er man snart nået et punkt hvor et pressemøde med Nicklas Bendtner i den hvide trøje mere ville blive mødt med »nå, det var på tide« end »nej hvor er det vildt«.

Det ville være vildt. Det ville være helt vildt hvis man kunne nå til økonomisk enighed med både Bendtner og Wolfsburg. Det ville være det største transfer i dansk fodboldhistorie, større end Daniel Aggers nedbrudte korpus i en Brøndby-trøje, større end Brian Laudrups ophold i–hov, hvor blev han af? Han stod lige her i en FCK trøje, jeg sværger.

Og det er jo så også risikoen. Med Daniel Agger ved man hvad man får. Man ved ikke hvor meget af det man får, men alligevel. Tænk hvis man gik alt det igennem, smed alle de penge efter Bendtner og så fik man… Brian Laudrup. En undervældende indsats af en spiller der mener han er for god til det her og forsvinder efter et halvt år. Tænk hvis den første overskrift efter »Bendtner skifter til FC København« er »Bendtner voldtager taxa, igen«.

Men… tænk hvis han opførte sig ordentligt og så det som chancen for at genetablere sit navn som en spiller store europæiske klubber gerne vil binde sig an med? Tænk hvis det værste han gør i sin tid i klubben er at komme for sent til lidt træninger? Tænk hvis vi rent faktisk fik Nicklas Bendtner til klubben?

Mest oplagt er selvfølgelig tanken om en lejeaftale til at dække indtil Andreas Cornelius er tilbage, men det handler nok mest om hvad Wolfsburg egentlig gerne vil med Bendtner. De har godt nok været ud og sige at de regner med at beholde ham i klubben, men de har allerede købt en ny angriber til næste sæson og ambitiøse som de er stopper det nok ikke der. Har man muligheden for at tilknytte Bendtner mere permanent til truppen skal man selvfølgelig gøre det, også selvom der måske kan være nogle bekymringer om hvorvidt han ville kunne fungere sammen med Cornelius på sigt. Det tror jeg sagtens han kan. Bendtner blev jo en overgang både hos Arsenal og på landsholdet brugt som venstrefløj, han har intet imod at vandre og trække ned i banen for at deltage i spillet. hvor Cornelius er bedre længere fremme på banen. Faktisk ville Bendtner kunne spille sammen med alle vores angribere, på Superliga-niveau er manden jo for en gangs skyld reelt uden for skala på alle parametre, ikke bare selvtillid.

Bendtner til FC København ville være et drømmetransfer. Men ærlig talt, når William Kvist ikke mener at tiden er inde til et retur til den danske liga, så kan jeg ikke forestille mig at Nicklas Bendtner vil tage turen.

    Og hvis man ikke kan få Bendtner, så er spørgsmålet måske om man reelt har brug for at købe en angriber? Der skal en ind, helt sikkert, men med Andreas Cornelius og Bashkim Kadrii ude med skade og Nicolai Jørgensen og en langsomt forbedrende Steve De Ridder i truppen, så giver det måske mest mening netop at leje en spiller midlertidigt, indtil alle fire er tilbage. Og så peger en del på Simon Makienok, lige nu på bænken i Palermo efter han skiftede fra Brøndby.

Uha, Brøndby. Endnu en spiller fra Brøndby? Ærlig talt, det er ikke det der gør at jeg ikke bryder mig om ideen. Ikke at jeg synes det ville være fedt at hente en spiller med Brøndby-fortid, men hverken de to år han brugte derude eller ægteskabet med Ibi Makienok eller hele hans personlighed ændrer på at jeg bare ikke synes han passer ind i spillet. Jo, jo, jeg kan godt høre jer råbe »høj bold til bagerste stolpe« men det der gjorde Andreas Cornelius god dengang han var god var netop at det ikke bare var høj bold til bagerste stolpe. Han truede hele vejen rundt, han scorede på langskud, han scorede direkte på frispark, han driblede forbi modstandere og kanonerede bolden i mål fra alle vinkler. Og fordi modstanderne skulle dække op for alt det, så var der åbninger til den høje bold til bagerste stolpe. Makienok ville ikke erstatte Cornelius, Makienok ville erstatte Cornelius når han var værst.

Samtidig ville det nok være tvivlsomt om Makienok selv var interesseret i et halvt års leje og omvendt ville klubben næppe være interesseret i mere. Hvor Bendtner sagtens kunne spille sammen med Cornelius, så ville Makienok og Cornelius sammen slet ikke fungere.

    Hvad så med en anden Nicklas, førnævnte Nicklas Helenius? Jeg skrev tidligere at Helenius selv åbnede op for dansk fodbold generelt, kunne han ikke være en løsning? Måske. Han er en helt anden type end Cornelius, på trods af hans højde er det begrænset hvad han bidrager med i luftrummet, antallet af hovedstødsmål som senior kan vist stadig til den dag i dag tælles på en hånd med rum til overs. Men tilbage i AaB-tiden var han muligvis den mest kliniske afslutter i Superligaen, krydret med en fin teknik når han skulle modtage bolden og et ganske acceptabelt antrit. Typen man skulle sammenligne mest med ville nok være Cesar Santin og vi ved jo at han fungerede sammen med Cornelius. Men for at se Helenius når han er bedst skal vi netop tilbage til AaBs mesterskabssæson, for tiden i Aston Villa har sat alvorligt aftryk i ham og selvom et hattrick mod Hobro fik folk til at sige at nu kunne man så småt se den gamle Helenius igen, så var det meget småt i forhold til hvad han kunne før.

Kan man ikke få den ene Nicklas, så er den anden ikke en dårlig ide, men så skal det højst være en lejeaftale med en købsoption, for lige nu er Nicklas Helenius langt fra et sikkert kort. Men samtidig må man forvente at han har sine bejlere til sommer, blandt andet Kent Nielsens nye OB må man forvente vil være interesserede i Helenius, så det går nok næppe at regne med at have him i baghånden hvis andre, bedre muligheder ikke bliver til noget.

    Når vi nu er i gang bliver jeg nødt til at nævne IFK Göteborgs Lasse Vibe, ikke fordi jeg tror på det men fordi han uden tvivl vil blive nævnt som et emne af andre. Og jeg tror ikke på den, jeg tror hverken at han er prissat på et niveau hvor vi er interesserede, jeg tror ikke at han selv er interesseret i at tage turen tilbage til den danske liga, jeg tror han har blikket stift rettet mod det store udland, og jeg har ærlig talt svært ved at se ham blive en succes her. Det er dog mere ud fra hvad jeg husker af ham her end i Göteborg, men der var han en spiller der skulle bruge en del rum bag forsvaret for at fungere optimalt og det får han ikke her.

    Men selvfølgelig ville det være nærliggende at nævne Vibe når nu vores nye Head of Scouting startede med at sige at han jo havde stort kendskab til den svenske liga og at det var oplagt for ham at starte med at kigge der. Jeg vil dog mene at der er et mere oplagt Jesper Jansson bekendskab at starte med, nemlig den tidligere Helsingborgs IF lejesvend og nu Real Sociedad spiller, islandske Alfred Finnbogason.

Finnbogason kom til Real Sociedad som en af klubbens dyreste køb nogensinde, kun overgået af mexikanske Carlos Vela. Han kom til klubben efter tre år hos hollandske Heerenveen hvor han blandt andet blev Eresdivisie topscorer med 29 mål. Siden han kom til Sociedad er han kun startet inde i syv ud af 25 kampe og kun scoret to mål. Han har været et godt gammeldags flop og selvom det nok er for tidligt for Sociedad at afskrive hele den enorme transfersum de har smidt efter islændingen, så virker et lejemål ikke helt ude i hampen. Vi ville få midlertidig dækning i angrebet og Sociedad vil forhåbentlig få Finnbogason op i omdrejninger igen, for der er ingen tvivl om at han er en farlig herre når tingene kører for ham.

Typemæssigt er han en klinisk afslutter der er god til at modtage bolden og har både nok fysik, teknik og antrit til at give sig selv den halve meter han har brug for til at trykke af, enddog med en enorm kølighed. En på alle måder bedre udgave af Marvin Pourié kunne man fristes til at sige og selvom det langt fra er min favorit-type af angriber, så er det svært at se hvordan han ikke skulle score mål med en fornyet og forstærket offensiv bag sig til at skabe chancerne.

Det sker nok ikke. Ligesom Bendtner er han simpelthen for stor til den danske liga, bare uden Bendtners forbindelse til land og klub. Samtidig vil vi næppe være i stand til at betale en eventuel transfersum som Sociedad vil være tilfreds med efter at de selv smed tæt på 60 millioner kroner efter islændingen, så selv hvis man fik en lejeaftale på plads ville der ikke være den store udsigt til noget permanent. Men stadig, hvis man mener at man er bedst tjent med en midlertidig lejeaftale indtil de skadede angribere er tilbage, så kunne Finnbogason godt ligne et Helander-agtigt sammenfald af den rigtige mand på det rigtige tidspunkt.

    Uanset hvad der sker, så tegner sommervinduet til at blive utroligt spændende. Forhåbentligt bliver det et af dem der ender med at overgå vores forventninger, også selvom de forventninger efterhånden er skruet en del i vejret. Vi får se.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *