Er der plads til William Kvist?

Til sommer står William Kvist uden kontrakt.

Den tidligere FC København anfører forsvandt ud i kulden i Stuttgart, havde et skuffende lejeophold i Fulham og endte så med at underskrive en et-årig kontrakt med Wigan hvor han først begyndte at få spilletid da den nye manager Malky Mackay opdagede at han kunne kaste lange indkast. Efterfølgende blev Mackay fyret igen og Wigan kunne ikke undgå nedrykningen fra det engelske Championship. Hele vejen rundt en skuffende tid for Kvist der nu skal finde ud af hvad fremtiden bringer.

Hvad med FCK? Hvis William Kvist vil tilbage til FC København, så kan han bare ringe, fortæller Ståle Solbakken. Og efter et år med begrænset spilletid og nedrykning til League One, så ligner det også noget der ville være en klog beslutning for den 30-årige midtbanespiller. Han skal have karrieren på ret køl igen og hvor bedre end der hvor han havde sin bedste tid og fik sit gennembrud?

Som 30-årig burde han stadig være i sin bedste fodboldalder og han ville med det samme gå ind i toppen af hierakiet som den leder på holdet og midtbanen som man ofte har siddet og manglet. Men er der plads til ham? Kvist har mange kvaliteter, men han er ikke en offensiv strateg, han smider ikke om sig med chance-skabende afleveringer, han er en defensiv stopklods der kan sætte tempoet i en kamp. Han er hårdt-arbejdende og hårdt-løbende, han er meget af hvad vi allerede har meget af.

Det er det store problem med en William Kvist i FC København, vi har Thomas Delaney, Daniel Amartey og Christian Poulsen der alle har deres forcer i det defensive, kontrollerende spil. Poulsen har godt nok kontraktudløb til sommer men han virker ikke som en spiller der er færdig på topplan og bedre tredjemand finder man næppe. Erstatter man ham alligevel med William Kvist, så ender man med en gruppe der hedder Delaney, Amartey og Kvist, tre spillere der alle skal spille og kun to pladser. Hvilket Ståle også er klar over.

Jeg har ikke haft ham i tankerne omkring holdet. Vi er godt besat på den position, hvor vi har Amartey, Delaney, Christian Poulsen og Youssef, som kan spille der, så vi har ikke travlt med at forstærke os der.

Muligvis har det ændret sig med skaden til Youssef Toutouh, men det er stadig tre meget ens spillere vi har tilbage. Men kan man tillade sig at sige nej hvis William Kvist ringer? Selvfølgelig ikke. Vil William Kvist tilbage til FC København, så siger man ja tak først og finder ud af hvordan han skal passe ind efterfølgende.

Men det kommer vi tilbage til.

Først vil jeg nemlig gerne kigge lidt på det centrale forsvar. Vores defensiv har fået masser af ros og kigger man på det antal mål vi har lukket ind, så ser det også imponerende ud. Men ærlig talt og det her vil sikkert irritere en del FCK fans, hvis det ikke var for Stephan Andersen så ville vores defensiv se langt mere hullet ud. For det centrale forsvar har ikke været ligeså dirkefrit som tallene påstår.

Det skal ikke være en hemmelighed at jeg ikke er overbevist af Mikael Antonsson. Han blev hentet ind som den rutinerede reserve, erstatning for Olof Mellberg, på en 2-årig kontrakt. Det var ikke meningen at han skulle være fast mand, det centrale forsvar skulle bestå af Mathias »Zanka« Jørgensen og Bundesliga-importen Per Nilsson. Men Per Nilsson har indtil videre været langt fra det niveau man kunne have forventet af en spiller med de meritter som han har. På det seneste har han vist et højere niveau end vi så i starten af sæsonen, men stadig ikke deroppe hvor han virker til at have en chance for at smide Zanka Jørgensen eller Antonsson af holdet. Men samtidig har Antonsson ikke vist det samme niveau han havde for fire år siden. Hans placeringsevne og spil-intelligens er der stadig, men manden er under en måned fra sin 34. fødselsdag og de skridt han har tabt kommer ikke igen. Der bliver kun flere af dem.

Hvilket hænger sammen med midtbanen vi kom fra. For uden en central midt med offensive ideer så skal meget af det offensive komme fra kanter der trækker ind og truer centralt. Hvis kanterne trækker ind, så skal bredden komme fra backs der stiller sig højt. Og hvis de to backs stiller sig højt, så bliver meget af det defensive arbejde, specielt mod hold der stiller sig langt tilbage og dermed trækker backs endnu længere frem, det bliver i form af løbedueller, fysiske dueller, det bliver duelspil mod angribere der truer i bagrummet. Det kommer til at handle om fysik.

Det passer glimrende til en af vores midterforsvarere. Mathias »Zanka« Jørgensen får masser af kritik, ofte ganske uanset hvordan han egentlig har spillet, og der er også stadig problemer fra tid til anden med positioneringen, men han har både farten og kropsstyrken til at kunne spille den slags duelspil vi taler om. Samtidig har han evnen til at træde op og spille med i det etablerende spil, en vigtig ting når vi møder den slags hold vi så ofte møder i Superligaen, defensivt indstillede hold der står lavt og med kun en enkelt angriber. I de europæiske kampe specielt er han udfordret, Zanka, men i Superligaen er han noget nær den perfekte FCK-forsvarer.

Det er Mikael Antonsson ikke længere. Og det har Pelle Nilsson stadig til gode at vise at han nogensinde har været. Indtil videre er Antonsson den bedste løsning, men hvis han stadig er det når hans kontrakt udløber om et år, så er det ikke godt nok for et hold som FCK. Enten skal Pelle Nilsson slå igennem eller også skal man finde en anden løsning. Man kommer næppe til at bruge en masse penge på endnu en central forsvarsspiller her til sommer, ikke med så mange offensive pladser der har brug for de resourcer man nu har i et transfervindue.

Men jeg ville mene at man allerede har fundet den bedste løsning til det centrale forsvar. En løbestærk, fysisk velfunderet duelspiller der kan dække et stort bagrum og samtidig er teknisk stærk nok til at kunne deltage i det offensive spil hvis muligheden byder sig. Det er et alternativ jeg har slået på tromme for før. Daniel Amartey. Kan man umiddelbart forestille sig et bedre midterforsvar end Zanka og Amartey? Jeg kan ikke. Faktisk lyder det i mine ører som en del stærkere end vores nuværende konstellation.

Men det vil selvfølgelig efterlade et hul på den centrale midtbane. Og der har vi så fundet ud af hvordan en William Kvist ville passe ind i FCK. Det ville på alle områder være et transfer der styrkede både klub og hold, hvis man valgte at rotere rundt med Amartey. Og selv hvis man ikke gjorde det, så ville jeg personligt have meget svært ved at sige nej til at få William tilbage.

Godt nok siger Ståle at Kvist bare kan ringe, men måske burde det være Ståle der ringede til ham.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *