En hurtig analyse af en Hamdallah video

Jeg skrev oprindelig det her inde på FCKFCs forum Sidelinien men reposter nu her også. Der blev og bliver talt meget om Aalesunds marokkanske angriber Abderrazak Hamdallah (eller Hamed-Allah) og hvad han egentlig har at komme med nu hvor et køb af ham er meldt lige oppe over. Der bliver også sammenlignet flittigt med de angribere vi allerede har, oftest Marvin Pourié, oftest ud fra devisen “han laver mange mål på kontra-angreb i de YouTube videoer jeg har set”. Jeg synes ikke han minder særligt om Pourié eller om nogen af de angribere vi har, så jeg satte mig ned for at kigge lidt nærmere på en af de YouTube videoer der er derude.

                                                                                

Jeg synes måske folk fokuserer lidt på de forkerte ting i de der Abderrazak Hamdallah videoer. Målene i sig selv er oftest det mindst vigtige i situationen, det man ofte ser med angribere er at deres mål er lidt tilfældige. Gode skud bliver reddet, bobleren ramt med ydersiden af foden går ind. Bolden rammer stolpen og går ind, en halv centimeter længere ude og den danser på tværs af målstregen og ud igen. Målscoring i sig selv er ikke en evne, det kommer ud fra hvad spilleren har i sin værktøjskasse. Så lad os i stedet se på hvilke værktøjer Hamdallah rent faktisk har.

Jeg har valgt en anden video fordi den er renere, uden alt det der SFX og slo-mo væsen som den video Tipsbladet blandt andet har valgt. Der er nogle ting her som ikke er med i den anden og også omvendt, jeg kan bare godt lide at kunne se hvad der sker. Tiderne jeg skriver er også rimelig omtrent, jeg har ikke timet det på sekundet.

Først, ignorer de stats de bruger. Han har fem assists og femten mål, ikke ti assists og elleve mål. God start, jeg ved det. Der er også to r’er i Abderrazak. Og for guds skyld, ignorer transfermarkts’ evaluering. Altid, ikke kun på Hamdallah.

OK, 1:15 kommer det første mål. Og ja, det er et løb i dybden men se alligevel på hvordan han skærer ind foran forsvarsspilleren, holder ham væk og skaber sig selv pladsen til afslutningen. I øvrigt en afslutning som der ikke ser ud til at være stor tvivl om, han ved hvor han vil sætte den og gør det.

Så er det 1:35, hvor vi ser at han har trukket ned i banen og har fundet det åbne rum foran forsvaret. Man kan se ham kigge rundt og orientere sig om spillerne omkring sig og når han så får bolden, så vender han altså på førsteberøringen. Et touch til at kontrollere bolden og orientere sig mod mål. En lille stopfinte giver ham plads højre om forsvarsspilleren og så en afslutning.

Jeg ville ikke personlig kalde det 1:50 en assist, dertil skaber målscoreren for meget af målet selv, men det viser meget godt at han rent faktisk kan gå med i spillet uden for feltet. En smart fodsålsaflevering til en spiller i fremdrift, god teknik og blik for spillet.

Endnu en lang bold 2:05, men igen er det vigtige at han skaber sig plads til en afslutning, denne gang med et træk over til venstrebenet og man må sige at han afslutter resolut uanset hvilket ben det ligger til.

Fra den anden video kan vi faktisk se at målet der starter 2:30 kommer fra en tidlig erobring, noget vi i høj grad prøver at praktisere i FCK, ikke et kontraangreb, og stop mig hvis i har hørt den her før men læg mærke til hvordan han skaber plads til sig selv. Han ser op, trækker væk fra forsvaret og skal godt nok strække sig for at få ydersiden af foden på den aflevering men nu har han pladsen til at løbe den op og afslutte.

Henrik Kildentoft har sammenlignet Hamdallah med Ailton, men 2:40 får vi nok det bedste modbevis. Læg mærke til hvordan han ikke dribler lige ind i tre mand men i stedet viser lidt overblik.

Igen her 3:00 får vi en situation som tidligere, han falder ned i banen, væk fra forsvaret for at skabe sig plads og så viser han rigtig flot teknik på et meget lille område i den første dribling, skaber sig plads med den anden og ender med et frit skud fra kanten af feltet. At den så kun går ind fordi målmanden dropper er hvad det er, kvaliteten af den chance han skaber er forrygende stor.

Og lige efter, 3:10, har han igen fundet plads foran forsvaret. Denne gang viser han at han kan bruge sin acceleration til at udfordre med og så en hård bold ind foran mål der bare er farlig. Nu dropper målmanden men den kan også ramme en forsvarsspiller og skabe ravage eller finde en medspiller. Det sidste kommer vi til senere.

Den er svær at se, her 3:25, fordi modstanderen hopper ind foran men læg mærke til den nedtagning. Det er låret han lægger bolden død med. Så er han ved at miste balancen men reagerer hurtigt og igen, boldkontrol på et meget lille område, sætter to mand og målmanden før han prikker den i kassen.

Hurtig omstilling 3:40, heller ikke et ukendt begreb i FCK under Ståle, og igen har Hamdallah fundet det frie rum og har tid og overblik til at finde en medspiller foran mål.

Læg mærke til nummer syv, tror jeg det her, her 3:55. Han står og kigger halvt på bold, halvt på Hamdallah. Hamdallah kigger ikke på bolden, kun på manden og lige så snart nummer syv vender hovedet, så løber Hamdallah mod bagerste stolpe. Prøv at stop videoen mens det kører og find det præcise øjeblik Hamdallah starter sit løb. I den langsomme gengivelse kan man se nummer syv opdage at Aalesund spilleren redder bolden på baglinjen, kigge mod bagerste stolpe hvor Hamdallah står fri, begynde at løbe og så give op. Frit hovedstød på bagerste giver mål, hovedstødet er frit fordi han igen finder pladsen.

Endnu en hurtig omstilling 4:10 og endnu en gang har han fundet smørhullet foran feltet. Denne gang snubler han lidt over sine fødder efter han har taget driblingen højre om, men får bolden lagt af.

Så ser han grangiveligt offside ud 4:25, men det er da fint nok at han kan bevare tempo og gå uden om målmanden.

Så 4:40 viser han igen fornem boldkontrol på et meget lille område og denne gang finder bolden på tværs af feltet en medspiller. Igen er det en pæn lille kattepote han disker op med og så er det også fint at han stadig tror på den selvom den er halvvejs ude over baglinjen.

Og så til sidst, 4:55, forsvarsspilleren ser op, orienterer sig om Hamdallah, ser væk og så finder Hamdallah det frie rum. Minder lidt om Cornelius mod FCN, bortset fra at det denne gang er en nydelig inderside halv-volley der bliver afsluttet med.

Så hvis vi ser på alt det uden om målene, så er det altså en spiller der afslutter lige godt med begge ben, viser fin boldkontrol både på modtagning af bolden og på udfordringen og vigtigst, en spiller der der kan finde pladsen til at modtage og til at udfordre.

Med andre ord, han virker som en spiller der kan gå ind og spille Nicolai Jørgensens plads i angrebet og dermed sende Nico tilbage på venstrekanten. Hvilket jeg vil påstå (og har påstået) er præcis hvad vi leder efter til angrebet. Og noget hverken Mos, Pourié eller for den sags skyld Igor er i stand til.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *