Efter Kampen: FCK v. FCM, 18/03/12

Først skal jeg da lige sige undskyld for at optakten til kampen aldrig dukkede op. En kombination St. Patricks Day/fødselsdags fest stjal min lørdag… og en god del af søndagen også. Men det er heldigvis ikke Saint Paddys Day hver lørdag, så der burde være optakt igen næste uge.

Nå, FC Midtjylland kampen. Jeg sagde efter SønderjyskE kampen at det positive man kunne tage med var at man var et skridt nærmere mesterskabet, og efter FCM kampen er man jo faktisk kommet reelt tættere på det danske mesterskab efter FC Nordsjælland tabte til Brøndby, men det er en lille flamme at varme sig på efter sådan en kamp.

Ser vi på startopstillingerne så havde FCM en del skadesproblemer nede i forsvaret specielt, med Kolja Afriyie flyttet ind i centerforsvaret og den unge Jesper Lauridsen ind som højreback. På midtbanen var det interessant at bemærke at Sylvester Igboun, der sidste sæson var den mest målfarlige af de FCM spillere der stadig er i klubben, var rykket ud på højrekanten hvor han så skulle ligge over for Bryan Oviedo, mens man på den centrale midt kørte med en tremands midtbane med Izunna, Jacob Poulsen og Danny Olsen. Hos FCK var vi tilbage til opstillingen mod AaB, med Delaney på venstrekanten og så Grindheim inde centralt med Claudemir.

Resultatet blev en halv-kedelig 0-0, og selvom Glen Riddersholm efter kampen sagde at han bare sad og ventede på at FC Midtjylland skulle score, så var det meget svært at pege på et af de hold som en fortjent vinder. Ser man på spil havde FCM overtaget, ser man på chancer havde FCK de bedste, faktisk tvang FCM på intet tidspunkt Johan Wiland til at redde en bold fra at gå i mål. Og når man kan tage alle afslutninger på mål, fjerne målmanden helt fra det billede, og stadig ende uden scoringer, så har man nok ikke fortjent at vinde. Så alt i alt et retfærdigt men skuffende resultat.

Nu nævnte jeg Bryan Oviedo lidt tidligere og et af de mere utrolige rygter der florerede op til kampen var at Manchester United skulle have spurgt rundt omkring Ovideo, blandt andet hos Costa Ricas assistenttræner, den tidligere Manchester City angriber Paulo Wanchope. Det blev skudt ned af Oviedos agent efter kampen, men jeg valgte alligevel at kigge lidt nærmere på Oviedo, både fordi han i de sidste par kampe har været en vigtig del af holdets offensive output og fordi Carsten V. Jensen i den her kamp havde udtrykt ønske om at Oviedo kom længere frem på banen.

Det var også interessant at se hans samarbejde med Thomas Delaney foran ham. Valget af Delaney fremfor Vingaard på kanten var ikke populært hos særlig mange fans, men var det egentlig ikke et meget smart træk? Oviedo kom nemlig rigtig meget frem af banen, efter en lidt usikker start, nok ikke mindst fordi at han blev bakket op bagud af Delaney. Det var ikke meget de to hurtige afrikanere Igboun og Nworuh kom til ud over den venstrekant. Offensivt forsvandt Oviedo tilgengæld ud af kampen efter omkring en times spil, ikke helt tilfældigt efter at Martin Vingaard blev skiftet ind istedet for Delaney. Uden den samme hjælp bagud blev han lidt mere konservativ med kræfterne og var ikke nær så meget med fremme.

Samtidig var ideen med at skubbe Oviedo op og Delaney indad i banen ikke den dummeste. FC Midtjylland stillede med en fem-mands midtbane, så kunne man skubbe backerne op og kanterne lidt ind, så gik man fra at være i undertal på midtbanen til at være i overtal. FC Midtjyllands modtræk var så at køre et højt, højt presspil i næsten hele kampen.

Skal man ud af sådan et presspil har man to valg. Enten har man spillere der med et træk, en pasning, en tæmning kan bryde presset og skabe noget eller også spiller man sig hurtigt og sikkert ud af det, fordi man ved hvor spilstation et, to og tre er på alle givne tidspunkter og kan ramme dem i blinde. Det kører på automatismerne, de automatismer som forsvandt i sommers hvor så mange spillere forlod klubben, de automatismer som aldrig blev genetableret under Roland Nilsson og de automatismer som nok kommer igen under CV, men ikke på et par måneder. Og mod FCM blev det udstillet igen og igen. Enten blev spillerne fanget af presspillet eller, kom de faktisk ud af det, var det alt for ofte at det hele løb ud i sandet fordi omstillingsspillet enten var for upræcist eller for langsomt.

Dermed ikke sagt at højt presspil pludselig er de vises sten mod FCK. Det var gode chancer til Santin, Claudemir og Vingaard, og med lidt mere præcision på et par afleveringer kunne der sagtens have været et par friløbere til henholdsvis Santin og Bolaños. Men der skal være mere konsekvens i angrebsspillet, bedre styr på pasningsspillet. Især der haltede det efter, alt for mange upræcise afleveringer hvor tempoet faldt da modtageren skulle bruge et par ekstra sekunder på at hente bolden og få den under kontrol. Den centrale midtbane-duo Grindheim/Claudemir overbeviste endnu engang ikke om at det skal være de to sammen. Begge havde nogle uheldige boldtab og var generelt for langsomme i pasningsspillet. Der var dog lidt flere pasninger frem af banen end man så mod AaB og SønderjyskE, og specielt Grindheim havde et OK blik for den flade aflevering op til en angrebsspiller. Claudemir endte faktisk med flere angrebs-pasninger end Grindheim, men mere ligeligt fordelt mellem midt og kant.

Apropos midtbanen, så var der som sagt en del utilfredse røster der ikke var enige i beslutningen om at bænke Vingaard og sætte Delaney på kanten. Det blev en smule mere forståeligt da Vingaard så kom ind. Bortset fra en fint afslutning med venstrebenet, så virkede han dårlig nok klar til at spille 25 minutter, slet ikke 90. Hans første aktion i kampen var at tabe en fysisk duel og det satte ligesom linjen for resten af kampen. Der var ikke den saft og kraft man plejede at få fra Vingaard, der var ikke det tempo i handlingerne som holdet havde brug for fra en offensiv indskifter. Der er blevet talt en del om hans snarlige kontraktudløb og hvordan Carsten V. Jensen skal til at få en underskrift snart så Vingaard ikke bliver endnu en FCK spiller der smutter transferfrit til en større liga. Ud fra det han har vist indtil videre efter hans meget alvorlige skadesforløb, så skal Carsten V. nok lige så meget sikre sig at Vingaard rent faktisk er i stand til at nå tilbage til sit tidligere niveau. Det ligger nemlig ikke lige for.

Den anden offensive indskifter havde ikke en meget bedre dag, men han havde tilgengæld også en del mindre at arbejde med. Mustafa Abdellaoue fik denne gang kun lige omkring et kvarter, på et tidspunkt hvor der nok blev satset lidt mere på høje bolde frem mod N’Doye, i en kamp hvor man ellers sad og følte at en mere ren afslutter som Mos ville være en noget større trussel oppe foran end den mere bevægelige Santin som i anden halvleg aldrig rigtig fik de rum at bevæge sig i som han har brug for. Det må snart være på tide at give ham en kamp fra start, gerne før SønderjyskE i pokalen som ellers nok ligner den mest sandsynlige start-debut for Mos.

En kedelig kamp med et fair resultat. Endnu et bevis på hvor meget det nuværende FCK hold mangler i forhold til Ståle Solbakkens Champions League hold sidste sæson. Og så alligevel et point længere væk fra FCN end i sidste runde. Videre til Silkeborg.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

One thought on “Efter Kampen: FCK v. FCM, 18/03/12”

  1. Fedt med en saglig gennemgang af kampen, krydret med subjektive meninger. Spændende læsning.
    Og kan få en selv til at lyde klogere når man snakker med sine fodboldvenner. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *