Efter FCV eller “He’s not the Messiah, he’s a very naughty boy”

Det skulle være så godt og så blev det så middelmådigt.

Ikke skidt, der var flere gode ting at tage med fra kampen mod FC Vestsjælland, men specielt anden halvleg var ikke noget at skrive hjem om og Ståle Solbakken havde næppe troet at hans comeback kamp skulle ende uafgjort mod en oprykker.

Og det så endda så godt ud det første kvarter. Lige fra starten kunne man se at fløjene havde fået besked på at starte længere inde i banen end tidligere, hvilket førte til at begge kanter var langt mere med i spillet end før. Rurik Gislason kom frem til flere gode muligheder i løbet af kampen, en af dem næsten en friløber med målmanden hvor han desværre mistede balancen i en nærkamp og ikke helt fik chippet bolden over den fremstormende målmand, og Christian Bolaños spillede nok sin bedste kamp i flere måneder. Uden at den sådan var helt oppe og ringe, hvilket vel egentlig siger en del om Bolaños’ niveau her på det sidste.

Det var også i Bolaños’ højreside at 1-0 målet blev skabt. En god kombination mellem Bola og Lars Jacobsen sendte vores aldrende kaptajn fri ned mod baglinjen og der havde han både tid og plads til at finde nyindkøbet Fanendo Adi inde foran som flot kunne heade bolden ind til et debutmål.

Adi fortsatte med at trække overskrifter i dagene efter, men det kommer vi tilbage til.

For nu at kigge på det spillemæssige ved Adi, den nigerianske angriber med Cornelius-højden som vi har hentet i slovakisk fodbold… eller slovensk, jeg blander dem ofte sammen, så var det en rigtig positiv debut uden at han ellers bragede igennem. Han faldt lidt mere ud af kampen i anden halvleg, i takt med at det overvejede offensive spil blev aflyst af enkelt-aktioner og indianer-bold, men generelt viste han en del af de kvaliteter som vi har manglet i en frontangriber. Mod FCV’s omvandrende bjerg i midterforsvaret, rumænske Bozka på 194 cm, kom han ikke frem til det helt store i hovedspillet men i flere omgange formåede han at modtage bolden med brystet og fordele den videre. Han var også god til at trække ned i banen, væk fra forsvaret, for at gøre sig spilbar uden at forsvinde helt ud af angrebskæden, som Nicolai Jørgensen ofte gjorde når han faldt i banen. Afslutninger kom han næsten ikke frem til, bortset fra målet, men når bolden for en gangs skyld faldt ned til ham i feltet, så kom der en prompte afslutning også selvom den lå til det dårligere venstreben.

Det var ikke kun solskin og regnbueis, selvfølgelig. Han vinder ikke en 100 meter sprint og nogle af bevægelserne var lige så store som manden selv. Førsteberøringen var også lidt for ofte med stor radius, men det er et generelt problem for angriberne i FCK. Men han virker som et rigtig spændende bekendtskab og får vi lov til at bruge ham igen kunne han sagtens blive et hit.

Det kræver dog nogle bedre indlæg. En af de ting han blev kritiseret for i TV var timingen i hans indløb når bolden kom ude fra fløjen og selvom der er lidt om det, så var det i en del tilfælde også fordi det indlæg der kom var højt, langsomt og upræcist. Der er kun så mange gange man kan kritisere en angriber for at blive nødt til at træde et par skridt tilbage for at nå et indlæg før man bliver nødt til at se om indlægget ikke burde være et par skridt længere fremme. Lars Jacobsen havde, efter sit første indlæg til Adis føringsmål, sit hyr med at finde ud af at lægge indlægget efter hvor ham den høje angriber var nu i stedet for hvor han var for et halvt år siden. I overtiden formåede han at komme helt fri i højre side til et indlæg og valgte at lægge den høje bold mod bagerste stolpe hvor Santin var omringet af to FCV spillere i stedet for mod forreste hvor 193 cm høje Adi var mand mod mand. I modsatte side var Pierre Bengtsson lige så uheldig med sine indlæg. Jeg har sagt det om Bengtsson tidligere, han har terninge-indlæg. Han svinger hofterne og håber på en sekser. Men her de sidste par uger har der været langt flere ettere og toere. Bolaños havde måske en af sine bedste kampe længe, men indlæggene var stadig alt for lang tid undervejs, det samme problem han har haft hele sæsonen.

Problemet viste sig også i hjørnesparkene. Vi havde over ti før FCV fik sit første men der kom absolut intet ud af det. Mellberg fik lidt kontakt på et par af dem, men vi virkede aldrig farlige, på trods af de spillere vi har med åbenlyse kvaliteter i hovedspillet. Meget sigende var det at vi i løbet af kampen fik sparket hjørne i venstre af først Bolaños, så Lars Jacobsen og minsandten også Rurik Gislason. Når du skifter sparker tre gange i løbet af en kamp uden at være tvunget af udskiftninger, så virker dødboldene tydeligvis ikke.

Og det var ikke kun dødboldene der havde problemer. Der var positive ting at spore hos Adi, Gislason og Bolaños men alt for mange spillere leverer stadig under niveau. Begge backs har været nævnt men midterforsvaret så heller ikke for skarpt ud. Det bedste man kan sige om Ragnar Sigurdsson er at han var generelt anonym gennem kampen, mens Olof Mellberg slet ikke virker klar. Han havde flere dårlige afspil og var meget tæt på at score et selvmål efter kommunikationsproblemer med Wiland. Positionsmæssigt så det også flere gange mærkværdigt ud, det leder lidt tankerne tilbage på Ståles problemer med at indføre zone-forsvar i Wolverhampton fordi spillerne var vant til mandsopdækning, specielt med Mellbergs lange periode i Aston Villa in mente.

Johan Wiland kommer vi heller ikke uden om, det var et gigantisk drop på Festersens ellers ufarlige skud, og han lignede kampen igennem en mand der stadig havde problemer med den albue der holdt ham ude sidste uge. Og generelt en mand der har haft problemer med at finde niveauet efter en skadesplaget sæson. Det må komme med tiden og ellers må Busk træde til lidt tidligere end planlagt.

Oppe foran var Nicolai Jørgensen placeret lige bag Adi og det er stadig ikke hans bedste position, men han havde i det mindste stor frihed til at søge de åbne rum, både ned i banen og ud mod kanterne. Nicolais største problem lige nu er at han ikke er særlig god. Han havde en enkelt afslutning fra et frispark der blev farlig fordi målmanden ikke kunne holde den, men ellers var det ikke imponerende hvad Nicolai bidrog med, hverken i udfordringerne, pasningsspillet eller afslutninger.

Det er generelt problemet, hvis man skal være virkelig reduktiv og simpel. Spillere der ikke leverer på det niveau de bliver nødt til. Det er i høj grad mentalt, det stykke arbejde Ståle skal i gang med, men det var faktisk opløftende at se nogle af de ting der blev arbejdet med på træningsbanen den første dag Ståle var tilbage rent faktisk blive til noget allerede. Der var mere pres på FCV og det kom tidligere end før, på et tidspunkt kunne man endda høre Ståle stå på sidelinjen og råbe holdet frem da han ville have dem til at presse højt, ganske som på Jens Jessens Vej.

Så der var fremgang og der var lidt af Ståles aftryk, det var bare ikke nok. Det ville også have været lidt utroligt efter kun tre træningspas. Men det bliver udfordringen efteråret igennem. Hvor meget kan Ståle nå af alt det han skal nå? Og hvor står vi imens? Alle spørgsmål der nok er lidt nemmere at svare på når vores kære nordmand har fået mindst en hel uge med holdet.

Eller, det meste af holdet. Der var jo lige den der Fanendo Adi sag hvor Carsten V. Jensen stod frem efter kampen og forklarede at Adi’s spilletilladelse nok var på plads hos DBU, men hans arbejdstilladelse var ikke i hus endnu. Man havde simpelthen valgt at lade ham træne med alligevel og bruge ham i kamp og så måtte man tage den bødestraf som man vidste nok kom.

Eller, den der normalt ville komme. Efter at Enhedslisten og Dansk Folkeparti begge fandt ud af at der vist var lidt populistiske point at hente her, så kom der alvorligt politisk pres på og pludselig meldte FCK ud at man nu trak Adi fra både træning og kamp indtil tilladelsen var på plads. Man havde åbenbart fået et vink med en vognstang om at hvis man fortsatte med bevist at bryde loven, så ville straffen nærmere være udvisning ud af landet for Adi.

Der er mange meninger rundt omkring den her sag, også mange intelligente meninger både for og imod reglerne omkring arbejdstilladelse. Personlig kan jeg ikke se problemet i at folk der går ind under den del af loven der omhandler medarbejdere med en vis minimumsløn kan få en midlertidig tilladelse mens sagen bliver behandlet, om det så er en ekspert hos Novozymes eller hos FCK.

Men de meninger jeg holder mest af, det er alligevel de utilsigtede morsomme af slagsen. Som når en Brøndby-fan mener at FCK skal have frataget point for at have overtrådt dansk lovgivning. Det vil jeg faktisk være villig til at gå med til, men kun hvis det virker med tilbagevirkende kraft så hold der ikke overholdt feriepengelovgivning også fik trukket point sidste sæson.

Den anden slags meninger jeg holder meget af er diverse sportsdirektører der øjner en chance for at pudse glorien lidt på FCK’s bekostning, uden helt at have styr på sagerne i deres egne klubber. Allan Gaarde forklarede at sådan noget ville man aldrig gøre i AaB, slet ikke med Kayke i en træningskamp. Hov, vent. Og Claus Steinlein meldte også ud at i FCM, der ventede man altså på arbejdstilladelsen. Altså, de lader selvfølgelig spillerne træne med, forklarede han. Det er bare stadig en overtrædelse af loven, hvilket vist kom som en overraskelse for Steinlein da journalisten forklarede det for ham. Hans reaktion var “Det skal vi nok lade juristerne om at bedømme”, så jeg går ud fra at der er en politianmeldelse på vej på FCM så juristerne kan få chancen.

Hvad det betyder for FCK er lige nu og her at Adi nok ikke kommer med mod Viborg FF og det kan være slemt nok med tanke på at alternativerne i front er enten Igor Vetokele, der røg helt ud af truppen mod FCV og i stedet scorede et hattrick mod ABs reserver, Cesar Santin, der kom ind mod FCV og ganske som i de gode gamle dage formåede at brænde ikke bare en men to 100% chancer, og Marvin Pourié, som godt nok fik et par minutter mod FCV men som højre kant, næppe stedet hvor hans fremtid ligger. Det bliver… spændende.

Lige så “spændende” bliver det at se transfervinduet lukke her på mandag. Alle har gået ud fra at der blev hentet minimum en og nok to nye spillere, selv Carsten V. Jensen havde talt om “netto to spillere”, men med under en uge tilbage er der tavst som graven omkring FCK hvad transfers angår. Hvis der ikke kommer nogle nye navne ind så kan CV tale nok så meget om et svært marked, så må det betegnes som en fiasko og vil efterlade Ståle i en rigtig svær position.

Og så til sidst er der også lodtrækning til Champions League, hvor FCK i sidste ende ikke fik resultaterne med sig og må blive i pot nr. 4. Jeg skal ikke sidde og gøre mig klog på diverse grupper, vi kommer næppe til at kunne stille særlig meget op alligevel, men sådan rent personligt ville jeg ikke have det store mod en gruppe der hed Arsenal, Schalke, Ajax og FCK.

Vi får se. CL lodtrækning om torsdagen, Viborg FF om søndagen og så transfervinduet om mandagen. Et par spændende dage går os i møde. Det ville være rart hvis man kunne være bare en anelse mere optimistisk omkring det.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *