Den stolte…

Midt i mesterskab, pokaltitel, avisoverskrifter, pressebevågenhed og både holdninger og ytringer fra fans over hele ligaen, har Mathias “Zanka” Jørgensen formået noget ret imponerende. Han har fløjet under radaren.

I en sæson hvor han har fyldt mere i presselandskabet end nogensinde før har der været bemærkelsesværdigt stille omkring noget som Mikkel Bischoff var først til at sætte ord på for nyligt og som Ståle Solbakken fremhævede efter mesterskabet var kommet i hus mod FC Nordsjælland: Zanka har været sæsonens bedste forsvarsspiller i den danske liga.

Og han har muligvis overhalet kaptajn Delaney som FCK’s bedste spiller denne halvsæson også.

Enlarge

zanka260607
'Bright young man.' 'Yo, who the eff is this?'

Konkurrencen blandt midterforsvarere i Superligaen handler primært om to spillere, henholdsvis Daniel Agger og makkeren i FCK-forsvaret, svenske Erik Johansson. Spørg enhver FCK-fan om Erik Johansson og du vil få at vide hvor imponerende hans start har været. En rutineret spiller med godt overblik, rolig på bolden og kølig under pres, en god pasningsspiller med fin fart i benene, ikke mindst sammenlignet med Mikael Antonsson og Pelle Nilsson der begge måler deres hastighed i knob. En komplet forsvarsspiller der på mange måder minder om netop Zanka og som rigtig hurtigt har fundet ind i et makkerskab med ham. Erik Johansson er kort sagt en fremragende forsvarsspiller.

Der er to ting som holder ham bag Zanka. Den ene er at et par gange nu har vist alvorlige opspilsfejl, ikke af typen hvor han prøver noget frem i banen men de mere alvorlige, tværpasningerne lige ind i fødderne på en modstander. De er sjældne og de har ikke kostet mål, men de er der og de har kostet store chancer.

Det andet der holder ham bag Mathias “Zanka” Jørgensen er at det ikke er ham der tager ansvaret, det er ikke ham der styrer forsvaret, det er ikke ham der skal tage sig af opspillet. Det er Zanka. Den tidligere anfører er helt tydeligt den defensive styrmand i forsvaret, ikke kun når han spiller ved siden af Erik Johansson men også når det er rutinerede Mikael Antonsson eller Pelle Nilsson. Det er Zanka der holder den defensive linje højt på modstandernes frispark og Zanka der råber den frem når bolden bliver clearet.

Det er Daniel Agger også for Brøndby og for landsholdet, styrmanden i det defensive. Men specielt denne sæson har man for alvor kunne se at den Daniel Agger der spillede i Premier League ikke er den samme Daniel Agger man får se i den danske liga. Agger er på en nedadgående kurve der for alvor har taget fart denne sæson, og i takt med at Zanka har lagt fejlene fra sig har Agger taget dem til sig. Han er stadig en god forsvarsspiller, han er stadig med afstand den bedste Brøndby har, men han var ikke ligaens bedste centrale forsvarsspiller sidste sæson (han er i Celtic nu) og han er det heller ikke i denne.

Lige nu giver Zanka et hold alt det som Daniel Agger gør, bare på et højere niveau. Og lur mig om han ikke spreder lidt bedre humør i en trup.

Men det har ikke været Zankas niveau det har handlet om, når det har handlet om Zanka. Og det har ofte handlet om Zanka. Om hvem er nu er sur på Zanka, om det er Flemming Povlsen, Martin Laursen, Aarhus Stifttidende eller Brøndbys fans.

Specielt sidstnævnte har været efter Zanka i denne sæson, på alle mulige og umulige måder, til et punkt hvor “fucking Zanka” i FCK-kredse er blevet den danske pendent til “thanks, Obama”. På sociale medier fyger det om sig med ønsker om brækkede ben til manden, diverse racistiske øgenavne og i stigende grad et håb om at han havde været blandt ofrene den forfærdelige aften for terrorangrebet i Paris. Forvilder man sig ind på diverse Brøndby-forums, så bliver det håb gerne gentaget et par gange eller tre per FCK kamp, krydret med charmerende udsagn som “ebola luder” og “fucking abe”. Og det er kun på de dage hvor moderatorerne af de forums ikke føler sig nødsaget til at lukke helt ned grundet den enorme mængde racistiske ytringer der bliver sendt mod Zanka.

Der er to måder at se det på. Den første er pinligheden over hvor umodsagt hele det circus er. Den danske presse har mere travlt med om det nu også er lovligt at udstille racisterne end at udstille racisterne, en Zanka udtalelse i pausen er en skandale mens den samme udtalelse efter kampen fra modstandernes træner bliver forbigået i tavshed og da Presselogen havde tre af sportsjournalistikkens redaktionelle pinger inde for at høre om der var en decideret pressehetz på Zanka, efter at Viasat blandt andet havde kørt med Zanka-Cam under en hel kamp, var rygklapperiet så højlydt at man kunne tro at man hørte en Wimbledon-vinder blive hyldet.

Den anden er at det faktisk bare understreger hvor god Zanka har været. Handlede det om en eller anden klovn der spillede stor mand og så gav et mål væk hver anden kamp, herre gud. Det griner man da bare af. Selv en spiller som Daniel Agger finder man ikke mange FCK-fans der sidder før et Københavner-derby og siger “gid han ikke spillede”. Kunne fans rundt omkring i ligaen grine af Zanka, så ville de grine af ham. I stedet buher de, pifter de og ønsker ham bogstavelig talt død. Så må han også være god.

Faktisk har han været bedre end god, han har været god og til rådighed. Hvor argumentet man hører om Daniel Agger primært handler om et eller andet hypotetisk topniveau han ville have hvis bare op var ned, rød var blå og Daniel Agger var skadesfri og kunne spille 35-40 kampe på en sæson, så har Zanka spillet flere minutter i denne sæson end nogen anden spiller i FCK-truppen. Han har spillet både liga og pokal, han kommer til at spille 40 kampe denne sæson, de eneste kampe han har været tvunget til at sidde over var to karantænedage han fik efter et rødt kort mod AGF i runde 20. Siden runde 23 har han været et enkelt gult kort fra endnu en karantænedag og han har spillet de resterende kampe, de intense mesterskabsafgørende kampe mod SønderjyskE, Brøndby, FCM og AaB, uden at være tæt på et gult kort.

Og han har aldrig været bedre. Han har været god når han skulle være og han har været rigtig god når det var vigtigst. Bedst eksemplificeret for mig personligt i kampen mod FCN, dengang de stadig stillede med Emre Mor i truppen. Uanset hvad man mener om den enorme hype der er blevet opfostret omkring Emre Mor, så er han tydeligvis et stort talent der i glimt har vist nogle kvaliteter der kan få de fleste forsvar til at ryste i bukserne. Selv bundrutinerede Mikael Antonsson blev fintet nærmest på omdømme mere end noget andet til at kaste sig ned så en nok lidt overrasket Emre Mor kunne spadsere forbi ham og score i en af de to kampe som Zanka ikke var med i. Otte runder senere var Zanka på plads da FCN gæstede Parken og overfor Emre Mor reagerede han på en måde jeg ikke tror jeg har set nogen anden forsvarsspiller tackle Mor på. Han slappede helt af, satte farten ned og dikterede tempoet overfor den unge dribler. To ufarlige langskud var det eneste man så til Emre Mor og FCK kunne efter en sejr fejre endnu et dansk mesterskab.

Nu påstår jeg ikke at det er hans niveau alene der er grund til den antipati som der har samlet sig omkring Zanka i denne sæson. Ellers ville Thomas Delaney jo være lige så forhadt. Racisme er heller ikke hele svaret, selvom det utvivlsomt er en del af svaret, en del som dansk fodbold bliver nødt til at reagere på før eller siden. Nej, Mathias “Zanka” Jørgensen er hadet (og elsket) fordi han er FC København. Ikke fordi han spiller for FC København men fordi han mere end nogen anden på holdet er København, han er det københavnske id, det grundlæggende, basale, ufiltrerede id. Han er, som han svarede Martin Laursen, ikke en stille jyde. Han er ham der er arrogant men ikke nær så arrogant som andre ville være i hans sted. Han er os. Han er den af os der ville sætte sig på hug og grine højlydt af en spiller der faker en skade for at stoppe et angreb eller hive tilbage i en spiller der hiver i os, også selvom der ryger et anførerbind af i forløbet.

Han er os der ikke giver en fuck for Brøndbys fans. Han er os der gerne vil spørge en sidelinjerapporter om han egentlig kan fodboldreglerne, os der retweeter nogle af de dummeste ting vi finder fra modstandernes fans.

Et udsagn der har hængt ved i hovedet på mig var at Zanka, han ville aldrig blive Nørrebro på grund af hans hudfarve. Hvis vi ser bort fra at vedkommende der skrev det vist ikke har været på Nørrebro i mange år, så er det det både forkert og alt for småt. Bliver Zanka nogensinde Nørrebro?

Zanka er allerede København.

Den stolte, den arrogante, den sublime.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *