Den stillestående mand

Da Kasper Kusk vendte tilbage til Danmark efter et forfejlet ophold i hollandske Twente, så var det med en forventning om at han ville gå ind og genoplive en højrekant der var gået i forfald siden højdepunktet i 10/11. Ståle’s ønskespiller var prædikatet og umiddelbart virkede den stille nordjyde også som den perfekte løsning. Den prototypiske omvendte kant, teknisk stærk, målfarlig og med både vilje og vision til at drive bolden ind over midten som man havde set senest Nicolai Jørgensen gøre det fra modsatte fløj.

Her snart to sæsoner senere taler Kasper Kusk om en skidt situation, om at han ikke har råd til fortsat at sidde udenfor og der spekuleres i et farvel til sommer. Det lyder mere som den situation han forlod i Twente end som ambitionen for opholdet i København.

På et tidspunkt vil jeg heller ikke sidde på bænken mere, og så må vi jo se til sommer, om der skal ske noget andet. Men det huer mig ikke, sådan som situationen er lige nu. Jeg ved, at der er stor konkurrence, men det er klart, at jeg ikke håber at sidde på bænken i flere sæsoner.

Sådan lød det fra Kasper Kusk i februar 2015, hvor et ellers pænt første halvår i Twente var blevet afløst af noget der lignede en degradering til klubbens U-hold.

Jeg skal til at spille noget mere fodbold, men om det bliver her eller et andet sted, ved jeg ikke endnu. Der er ingen tvivl om, at hvis der kommer en spiller mere til kanten, som der er meget, der tyder på, gør det naturligvis ikke min situation bedre, og det må jeg tage op til overvejelse.

Sådan lød det fra Kusk i januar i år, lige omkring tilgangen af Nicolaj Thomsen. Og ligesom tiden i Twente, så kan det umiddelbart være svært at sætte en finger på præcis hvorfor det er gået som det er gået.

Kusks gennembrud kom i 12/13 sæsonen, hans første som fast mand for AaB, hvor han scorede otte mål i ligaen og havde syv assists. Derefter kom AaBs mesterskabssæson i 13/14, hvor han scorede tolv mål fra sin plads på højrekanten, noget man ellers kun ser fra kantspillere der er sat helt frem for at spille angriber, og havde otte assists. Det havde været utopi at tro at han kunne fastholde den produktivitet i hans første sæson i udlandet, men specielt hans målgennemsnit baseret på antal minutter spillet var faktisk på niveau med hans glimrende 12/13 sæson. Alligevel var det ikke nok til at holde ham på holdet. Og nu er han gået fra fast mand til bænkevarmer i FC København, selvom han i denne sæson faktisk på minut-gennemsnit har sin bedste sæson nogensinde.

Så hvorfor?

Kasper bliver en vigtig brik for os i næste sæson. Han har været lidt for tilbageholdende og lidt for genert, men det ser man tit hos danske fodboldspillere, fordi de for det meste er blevet opdraget meget beskyttende. Lasse Schöne røg ud i Heerenveen, fordi han ikke bidrog med nok. Og se på ham nu. Nu er han en rigtig amsterdammer dækket til med tatoveringer.

At Kusk skulle virke genert og tilbageholdende kommer nok næppe som nogen overraskelse, men se på sammenligningen med Lasse Schöne. Han røg ud i Heerenveen fordi han ikke bidrog med nok. Hvis vi ser forbi mål og assists, vigtige som de er, bidrager Kasper Kusk så med nok?

Jeg skrev sidste år om Kusk efter at have været ude og lave et kort interview med ham efter en træning. Det var midt i en periode hvor der maks gik to kampe uden enten et mål eller en assist fra ham, en periode hvor han var en afgørende faktor for holdet. Men selv dengang skrev jeg om at han ikke havde fået det der gennembrud for FCK, han havde ikke haft den der kamp han bare overtog, faktisk havde han endnu ikke spillet en hel god kamp. Mange gode aktioner, alt for få sammenhængende. Men kampafgørende havde han været.

Det har han også været i denne sæson. Mesterskabet kom i hus på en Kasper Kusk assist. Det har bare ikke været nok.

I forhold til sidste sæson er hans gennemsnitlige antal afleveringer røget ned, samme med tacklinger som han ellers sidste år lå bedre til med end vores tre andre kanter gør i år og værst, antallet af vundne dueller hvor selv hans tal sidste sæson var under standard.

Målt på mål og assists har Kasper Kusk gjort det fint, det er alt det andet som han mangler. Og den slags blind passager har der bare aldrig været plads til i Ståle Solbakkens system. Som kant skal Kasper Kusk ind centralt og være med til at styre spillet, han skal udfordre og skabe overtalssituationer, han skal presse og være med til at vinde bolden højt på modstandernes banehalvdel. Han skal bidrage med alt det andet. Det ser vi bare ikke nok til.

Nu ser det ud til at Kusk får en hel del spilletid her til sidst i sæsonen, ud fra Ståle Solbakkens seneste udtalelse.

Vi kommer helt sikkert til at bruge nogle flere spillere, men det bliver ikke sådan, at vi kommer til at stille et nyt hold i hver eneste kamp. Vi har en pokalfinale, som vi skal bygges op til. Det vil ikke føre noget godt med sig 'at ofre' to-tre kampe – hverken for dem, som kommer ind, eller for klubben. Men der vil være nogle spillere, som kommer til at få chancen.

Kan han gøre det, så vil der uden tvivl være en plads til ham i truppen næste sæson, for han er jo en utrolig dygtig fodboldspiller. Men det skal være en Kasper Kusk der er bevidst om sine mangler og er villig til at arbejde hårdt for at overbevise trænerteamet om at han kan udfylde en plads i det her system. Det kunne han ikke i Twente. Jeg tvivler på at han kan gøre det her i København. Og så kan det godt betyde en tur tilbage til Aalborg for en stillestående mand.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *