16 mere

Der er næsten lige fløjtet af. Thomas Delaney har reddet en uafgjort hjem med et mål syv minutter før tid, det er ikke det resultat som Brøndby havde håbet på men bedre end de havde frygtet. Camilla Martin og Peter Kjær står klar til at håndtere nedtakten i Viasats mobile studie, denne gang sat op nede ved spillertunnellen. Pludselig flyver det gennem luften med kasteskyts fra Brøndbys udebaneafsnit. Spillere skal dukke sig for golfbolde og jernrør og Viasats studie bliver nødt til at blive evakueret indenfor. Billedet af Brøndby fans der står oppe på spillertunnellen er forside stof næste dag.

Brøndby-direktør Jesper Jørgensen bliver spurgt om hvordan man skal få styr på den slags problemer.

– Det er et vældigt svært spørgsmål og vi kan diskutere lovændringer og alt mulig andet, men til syvende og sidst handler det om en attitude fra den store masse af gode supportere. Vi som elsker at gå til fodbold bliver nødt til at forstå at hvis vi ikke er med til at sætte grænser for hvad der er anstændigt, så er man delagtig i disse hændelser også.

– Nu får vi sandsynligvis en straf efter hvad der skete i går. Ærlig talt er jeg mest af alt ligeglad med det lige nu. Det er næsten godt, så de der påstår at de elsker Brøndby IF kan se hvad de er med til at gøre ved klubben.

Martin Albrechtsen er synligt frustreret og skriver dagen efter på sin instagram konto:

Jeg troede aldrig at jeg skulle skamme mig over at spille i Brøndby IF. Jeg troede aldrig at jeg ville blive nødt til at stille spørgsmålstegn ved mit job og det jeg har brugt hele mit liv på og stræbet efter. Jeg, spillerne, lederne, vi har trænet i flere måneder, vi har trænet mere end noget andet hold tror jeg for at kunne tage de medaljer vi allesammen vi have. Og det er ikke bare denne sæson. Vi lægger stort set al vores tid i det her. Ofrer venner, ferier, helligdage, vores egne familier. Vi er all-in men hvad nytter det. Jeg vil ikke høre jer skyde ansvaret fra jer igen. At I fangrupper skyder skylden på hinanden. At I til og med skyder skylden på ham der klappede. Heller ikke på Zanka. For det er ikke en enkeltpersons skyld. Det er en opførsel. En rigtig ussel opførsel. Forvirrede sjæle i grupper. Og det har skadet Brøndby IF tilstrækkeligt nu. Det I kan gøre er at kigge indad nu. Hver og en. I siger at I er en del af fællesskabet og at BIF ikke fandtes hvis det ikke var for jer. Er det så ikke på tide at begynde at opføre sig ordentligt? Tror I at man kan opføre sig på hvilken som helst måde når man går til en fodboldkamp? Skal vi have børn og voksne for den sags skyld som er bange for at gå til fodbold? Hør dog hvordan det lyder! Fodbold skal være passion og glæde. Ikke vold. Jeg håber at det var sidste gang. Sidste gang jeg skæmmes over at have trøjen på. Sidste gang at en fodboldkamp bliver husket for slaget på tilskuerpladserne og ikke på banen. Jeg ved at vi kan gøre det så sygt meget bedre.

Dagen efter lægger Brøndby IF en besked ud på deres hjemmeside hvor de undskylder til hele fodbold-Danmark.

Det skulle blive en fodboldfest foran over 20.000 tilskuere.
Det skulle blive en kamp mellem de to store i dansk fodbold.
Det blev desværre til noget helt andet.

Onsdag 6. april 2016 er og kommer til at forblive en dyster dato i den gul-blå historie.
Brøndby IF undskylder til mange efter kampen mod FC København som sluttede så dårligt.
Til hele FC København.
Til Viasat og deres udsendte.
Til dommere og ledere.
Til partnere og publikum.
Til fodbolddanmark.
Til alle de frivillige rundt omkring i landet der slider i deres klubber.
Til alle dem der skal fremme idrætten.
Vi undskylder for de onde kræfter som tog en sørgelig beslutning.

Da kampen var fløjtet af valgte nogen på Brøndby IFs tilskuerafsnit at kaste golfbolde og jernrør efter FC Københavns spillere og journalister fra Viasat. FC Københavns spillere blev nødt til at blive eskorteret i omklædningsrummet og Viasat blev nødt til at flytte deres studie væk fra det hjørne hvor Brøndby IFs fans var.
Dommeren kommer nu til at sende en rapport som DBU’s disciplinærkommite kommer til at tage stilling til.

Også rundt omkring i den danske presse bliver der taget skarpt afstand til hændelserne i Parken. En leder i en af aviserne begynder sådan her:

“Igen. Igen. Og atter igen.

Jeg har skrevet på den her leder i 25 år; jeg kan den i blinde, ord for ord.

Der findes ingen grænse for den idioti der forpester den danske Superliga.

Hvis vi begynder med det som i det mindste er positivt, det som har forandret sig til det bedre siden jeg begyndte at skrive de her ledere om fodboldkampe som værktøj for voldsmænd, hadfyldte mænd i grupper og i bund og grund kriminelle som ikke vil eller kan se hvor mange som påvirkes af den idioti de tror er “fankultur”:

Spillere (Albrechtsen) og ledere (Jørgensen) tager afstand. Alvorligt. Seriøst.

Det er i det mindste at vise mod og sympati for alle de mennesker som rammes af idiotien, for det er faktisk rigtig mange.

Førhen har klubledere alt for ofte fremstået som om de led af Stockholmsyndrom og vi ved nok alle hvorfor.

Nu siger de det som det er: idioter, vi vil ikke have noget med jer at gøre.

DET er positivt, selvom jeg desværre ikke tror at det betyder en disse i de grotter hvor de usle drenge og mænd famler rundt i mørket.”

Nej vel? Det er svært at forestille sig. Det er selvfølgelig ikke de reaktioner der var på episoden i Parken, det er reaktionerne der var i svensk fodbold efter at en kamp mellem IFK Göteborg og Malmö FF blev stoppet et kvarter før tid efter at der blev kastet et kanonslag efter Göteborgs reserve Tobias Sana mens han var igang med opvarmningen. Alene det at kampen blev stoppet fortæller vist alt om forskellen mellem de danske og svenske reaktioner, det samme skete ihvertfald ikke i 2014 da Stephan Andersen fik et kanonslag kastet efter sig (sammen med ølkrus, mønter og lightere).

Enlarge

kaste
Lidt af det kasteskyts der blev sendt efter både FCK-spillere og Viasat folk.

Nej, herhjemme var reaktionerne lidt anderledes. Der var ingen udtalelser fra hverken ledere eller spillere før dagen efter hvor der kom en officiel udmeldelse fra Brøndby der tog afstand fra hvad der skete men understregede hvor fantastiske Brøndbys fans normalt er og at man næsten har udryddet de her slags episoder. Hvorpå man kontaktede FC København for at få en quid pro quo aftale i stand til de to kampe der stadig ventede hvor begge hold ville sige nej til udebaneafsnit. De ville ikke have deres fantastiske fans med i Parken igen.

Der var heller ingen vrede Brøndby-spillere på sociale medier efter kampen, tværtimod.

bif-durmisi bif-phiri

Og blandt Brøndby-fansene var der også bred enighed om at det hele handlede om at Zanka havde grint hånligt efter kampen og at Anders Hørsholt efterfølgende havde klappet ironisk af dem og derfor havde ansvaret for hvad der var sket før han klappede, en logik så snørklet at en læge kunne bruge den som underskrift.

Og en logik der vandt genhør blandt danske sportsjournalister. Politikens Jeppe Laursen Brock var i Fodbold FM med præcis de samme argumenter. Ja ja, blev der sagt, nu blev der godt nok kastet med golfbolde og jernrør men, blev der tilføjet, Zanka havde skubbet til en kontrollør og Hørsholt havde klappet ironisk og er det vigtige ikke at begge parter har gjort noget forkert? Er det ikke sådan man kommer videre, i stedet for at lægge for meget fokus på disse enkeltstående hændelser? Man skal jo heller ikke fare i flint hver gang der sker noget.

.
11/09/2006

Et stort antal fodboldfans blev anholdt, da en gruppe Brøndby-fans efter kampen forsøgte at trænge ind på et værtshus i Farimagsgade. Værtshuset er fast tilholdssted for FCK-tilhængere. Politiet havde posteret to grupper foran beværtningen, men alligevel forsøgte angriberne at løbe stormløb mod stedet. Betjentene trak stavene og anholdt omkring 40 mennesker, inden det lykkedes at få kontrol over situationen.

22/04/07

Politibetjente måtte søndag trække stavene, da 600 brøndbyfans gik amok i Vejle. Politi fra både Århus, Aalborg og Odense blev tilkaldt for at yde assistance imod de skuffede fans efter Brøndbys 3-0-nederlag til bundholdet Vejle Boldklub. På turen til stadion slog brøndbytilhængerne ud efter forbipasserende vejlensere, og der blev kastet med flasker og begået hærværk. Efter kampen fortsatte urolighederne uden for Stadion, hvor der blev kastet sten mod politiet, og der blev begået yderligere hærværk mod blandt andet biler.

08/06/08

Aftenens showkamp mellen Brøndby og AaB på Bornholm fik en trist afslutning, da tilskueroptøjer Brøndby-fans imellem forårsagede, at kampen blev stoppet 30 minutter før tid.

– Vi skylder Bornholm en stor undskyldning for det her. Det er slet ikke Brøndby IF værdigt. Det er sørgeligt for dansk fodbold, at vi åbenbart ikke kan spille de her sommerkampe, fordi nogle ikke kan opføre sig ordentligt, udtaler Brøndbys adm. direktør Per Bjerregaard.

.
18/08/08

Umiddelbart efter dommerens slutfløjt i kampen mellem AGF og Brøndby søndag aften gik omkring 100 Brøndby-supportere amok. I første omgang forsøgte de at komme ind på grønsværen, men sikkerhedsvagterne på stadion fik trængt fansene tilbage på tribunen. Derefter gik en række Brøndby-tilhængere til angreb på både sikkerhedsvagter og politi. Der blev desuden udøvet hærværk på en del af inventaret på den del af stadion, der var afsat til udeholdets tilhængere. Også uden for stadion opstod der tumult, og på et nærtliggende værtshus blev der smadret en del inventar. I alt blev cirka 20 personer anholdt.

09/08/09

Politiet har anholdt to yngre mænd for at affyre de signalpistoler med nødblus, der torsdag den 30. juli ramte en 36-årig mand i maven under fodboldkampen mellem Brøndby og Legia Warszawa.

Det 36-årige offer har været indlagt på Rigshospitalet lige siden episoden. Der var en overgang frygt for hans liv, men han blev senere meldt uden for livsfare. Også to børn blev ramt og kom lettere til skade. Kampen mellem Brøndby og det polske hold blev i øvrigt temmelig voldelig med i alt 113 anholdte fodboldfans. Politiet brugte flere gange peberspray under anholdelserne.

19/09/10

Kampen mellem FC København og Brøndby bragte vildskaben frem i sortklædte Brøndby fans. Flere hundrede mennesker gik amok på tribunen under kampen, hvor der blev sat ild i sæderne. Balladen fortsatte også efter kampen.

Brøndby-tilhængere smed romerlys på banen, og da flere sæder i anden halvleg stod i brand, måtte politiet rykke ud blandt Brøndbys tilhængere. Og her blev politiet mødt af knytnæver og fyrværkeri.

En FCK-fan er blevet tæsket til blods af Brøndbyfans lige ved Søerne, fortæller B.Ts udsendte på stedet.

.
24/09/11

Golfboldene også blev brugt som kasteskyts mod fodboldspillerne under kampen. Blandt andet måtte FCK’s målmand Johan Wiland samle en gul golfkugle op fra græsset.

06/08/12

AGF vandt 3-1 i hjemmekampen mod Brøndby i går, og efter kampen stormede nogle af gæsternes fans banen og angreb de lokale vagter.

28/11/12

Masser af ballade efter Brøndby-sejr

Efter pokalkampen mellem Brøndby og FC København på Brøndby Stadion udbrød der ballade, da mange tilskuere stormede banen.

.
02/12/13

Flere hundrede fans løsladt i løbet af natten

Før kampen opdagede politiet et lager med knive, peberspray, en røggranat og maskeringsmasker hos Brøndbyfans.

– Det er ganske bekymrende, og der var samtidig en rigtig dårlig stemning mod politiet dernede. Vi fandt også en masse spraydåser og almindelig maling, der ganske givet har været brugt til hærværk, fortæller Michael Kristiansen.

19/09/14

En række Brøndbyfans pressede fredag aften to betjente til at løslade anholdte tæt på klubhuset “Hytten” på Københavns Vestegn.

Den flygtede person får en række Brøndby-fans med ud på gaden, hvor flere fans presser de to betjente tilbage.

– Mange fans kommer ud og kaster med sten og presser kollegerne, som må løslade de anholdte. Vi tilkalder derfor forstærkning fra Midtsjælland, Nordsjælland og København, fortæller vagtchefen.

29/10/15

De havde ellers masser at juble over de mange medrejsende Brøndby-fans, da deres hold vandt dagens pokalopgør mod HB Køge.

Men alligevel blev det til en del tumult efter kampen, hvor en stor flok Brøndby-fans invaderede banen og kom i infight med flere kontrollører.

I virkeligheden er det her et problem der har eksisteret i over 10 år nu og hver gang man har forsøgt sig med løsninger (fingeraftryks-registrering, navn på billetterne og billed-ID påkrævet, away kort), så har officielle og uofficielle fans reageret (boykot, marcher, bomber efterladt hos kontrollører og biler sat i brand) og klubben har trukket sig. Så bange er klubben for at konfrontere egne fans at deres seneste forsøg på en løsning var at afpresse resten af ligaen til at løse problemet for dem med blandt andet net der skulle sættes op foran udebaneafsnit så de fans som de ikke kunne få til at lade være med at kaste ting i det mindste ikke kunne kaste dem forbi nettet. Ville de andre klubber ikke løse Brøndbys problem for dem, så ville Brøndby ikke tage ansvar for et udebaneafsnit og ville det ikke være forfærdeligt hvis jeres fredelige langside pludselig blev invaderet af den slags Brøndby-fan der gerne tager til Esbjerg eller Haderslev selvom der ikke er et officielt udebaneafsnit?

Op mod Superliga-kampen i Parken var Brøndbys ide om en løsning så førnævnte ide om at begge parter ville sige nej til et udebaneafsnit, endnu en omgang “hvis jeg nu lukker øjnene, så eksisterer det jeg ser på ikke”. Uheldigvis for dem var FC København ikke med på idéen, heldigvis for dem så kunne deres egne fans ikke se hvorfor forsøg på voldelig overfald på FCK spillere skulle betyde sikkerhedsmæssige stramninger og da FC København ikke ville belønne dem med to ekstra capo-tårne i forhold til hvad resten af ligaen får, så blev det for meget for de små pus og der blev iværksat en tilskuermæssig boykot.

zanka

Når de nu ikke kunne gøre sig til i Parken blev det på de sociale medier at Brøndbys fans udstillede sig selv da det kogte over i Zanka-had. Selvom Informationen prøvede at gøre det til en omgang “boys will be boys”, lidt intellektuelt hygge-had der skam handler om farven på trøjen og ikke på huden, så er det svært ikke at se en snert af racisme i udtalelser som “kravl nu tilbage i træet din abe”, “ebola luder”, “sorte svin”, “klamme dyr” og “er man et dårligt menneske, hvis man ærger sig over, at aben ikke blev nakket i Paris af IS?”. Hvis man troede at det ville være chokerende nok til at afstedkomme en eller anden form for reaktion rundt omkring, så blev man nok skuffet. Den største nyhedshistorie der er kommet ud af de her angreb er om Zanka nu brød ophavsretten ved at vise racisternes profilbillede.

At kampen ude i Brøndby endte med tåregas, mursten kastet mod politiet og bevæbnede Brøndby-fans der på cykler jagtede FCK fans kommer nok næppe som nogen overraskelse.

Enlarge

mad-max-bif-road
Som så mange andre ting ude fra vestegnen lyder det jo som noget ud af fiktion.

Nu sagde jeg godt nok at der ikke kom de helt store reaktioner fra pressen, men en enkelt vil jeg nu alligevel fremhæve. Ekstra Bladets sportsredaktør Allan Olsen talte for indførelse af away-kort under rubrikken “Skal der dødsfald til, Brøndby?”

“Problemet er, at Brøndbys skiftende ledelser altid har været håndsky overfor den stærke fangruppe. Der har simpelthen ikke været modet til at tage opgøret med nogle af de elementer, der igen og igen laver ballade.

Kan man forstå Brøndby? Tjae, Brøndby-bosserne ved, at de har Danmarks vel nok stærkeste fanbase med en helt uhyggelig loyalitet og nogle fans, der på mange udgør fundamentet og arvegodset i Brøndby. Skal man ryge i totterne på dem?

Hvor ubehageligt det end er, så er svaret et klart ja – og en af måderne er et registreringskort, hvis ikke det fælles Awaykort kommer.”

En kontant udmelding der et par dage efter blev fulgt op af ord som “skandale” og “skændsel”. Denne gang på grund af de manglende Brøndby-tilskuere til den efterfølgende kamp i Parken. Pinligt, blev det kaldt, at man ikke kunne finde en løsning og der blev tildelt klubberne lidt tvivlsomme motiver da han i et web tv-indslag blev spurgt om de nedsatte antal billetter mon kunne handle om sikkerhed, får man et mere sikkert stadion af det her?

“Det er jo ikke sikkert. Du kan jo ikke gardere dig imod at de samme 100 ballademagere ikke skulle være blandt dem der får del i de færre billetter. Så den køber jeg ikke, det her det handler om at vise nogle muskler og forhåbentlig har de fået flexet alle overarmene og så kan de finde en løsning som også virker fremover.”

At de aktuelle tiltag ikke skulle handle om sikkerhed handler vist mere om uvidenhed end nogen egentlig vurdering af dem, men ganske utilsigtet har Allan Olsen her ramt ned i et mere reelt problem. Man kan ikke gardere sig mod ballademagere blandt Brøndbys fans for der er altid flere. Et argument blandt Brøndby-fans imod FC Københavns tiltag til anden kamp var at nu havde Brøndby udstedt 16 karantæner og så måtte den sag jo være ude af verden. Men der er altid 16 mere. Og efter det fredeligste Superliga-derby i årevis, så må spørgsmålet være om det rent faktisk er løsningen fremover, at fjerne udebaneafsnittet til den kamp?

Jeg ved godt at der blev talt meget om at der manglede noget i Parken den aften. Der blev flere gange spurgt om ikke selv FCK-fans faktisk savnede BIF-fans i Parken, om de ikke savnede noget modspil, et spørgsmål der gik igen både på TV, i aviser og på de sociale medier. Og jeg kan ikke tale for alle FCK-fans. Men står valget mellem 1900 Brøndby-fans færre eller 16 mere?

16 mere der sætter ild til sæder.

16 mere der hopper på biler.

16 mere der laver abelyde.

16 mere der kaster kanonslag og golfbolde efter spillere.

16 mere der går til angreb på vagter.

16 mere der synger under et minuts stilhed.

16 mere der stormer banen.

16 mere der skal have net omkring sig for ikke at kaste med ting.

16 mere der affyrer nødblus efter andre.

16 mere der udøver hærværk.

16 mere der efterlader bomber hjemme hos kontrollører.

16 mere der kun hopper for sjov.

16 mere der kaster sten og flasker efter politiet.

16 mere der håber Zanka var blevet skudt i Paris.

Jeg er træt af 16 mere.

Jeg er klar til 1900 færre.

FacebooktwitterFacebooktwitter
[ssba]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *